reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
15.6.2009, René Pfeifer, článek
Tuto otázku můžeme slyšet téměř denně na úřadech. V přeneseném smyslu ji můžete vidět i na vašem počítači, pokud se snažíte pracovat se svazky diskovými. Tento článek se vám pokusí objasnit problematiku správy disků, abyste věděli, co odpovědět, až se vás počítač zeptá: “Operace smaže všechna data. Chcete opravdu provést?“
Dochy (42) | 15.6.200919:13
Dekuji za prehled. ALE:
"Logický disk můžete rovněž formátovat a přiřadit mu písmeno jednotky, ale nemůžete na něj nainstalovat operační systém­" To je trochu nepresne. XP pri instalaci na logicky disk vyzaduji jeste nejake misto na ulozeni cca 3 systemovych souboru na primarni disk. U jinych systemu si nejsem jist, korenovy u linuxu muze byt urcite na logicke jednotce, jestli jsou nejaka omezeni na ­/BOOT ted nevim.
Odpovědět0  0
Dojigiri (52) | 18.6.200912:44
Dokonce i Windows lze určitým speciálním způsobem přesvědčit, aby startoval z logické jednotky bez startovních souborů na jiných jednotkách ­(např. pro nezávislý multiboot, kde už nestačí max. počet primárních jednotek ­- 4­). Je nutno ho ovšem nejdřív trochu ­"podvést­", tj. udělat logickou partition, převést jí na primární ­(tento krok je důležitý proto, aby bylo posléze možno snadno převést oddíl zpátky na logický bez nutnosti posouvat celou jednotku o jeden sektor dozadu­), na tuto primární ­(a aktivovanou­) jednotku nainstalovat např. XP, poté oddíl převést zpět na logický ­(protože nainstalovat jej na logický přímo opravdu nelze, což je tvrzení správné, ovšem spuštění nainstalovaného systému možné je­). Start ovšem není možný přímo, ale je nutno ke spuštění takového systému použít boot manager ­(což bude v případě, kdy tohle má smysl provádět, tj. vícenásobném multibootu, stejně v podstatě pravidlem či nutností­). Osobně vyzkoušeno, funguje to, všechny soubory OS kompletně na logické jednotce bez čehokoliv na jiných jednotkách ­(primárních­), společně s XOSL, který umí spustit tento systém z logické jednotky.

To jen tak na doplnění, jinak je to samozřejmě postup trochu ­"přes ruku­" a nestandardní, ale je funkční a třeba se to může někomu hodit.
Odpovědět1  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.