reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Vulkan 1.0 bude vypuštěn velice brzy

21.12.2015, Jan Vítek, aktualita
Vulkan 1.0 bude vypuštěn velice brzy
Khronos Group dnes přišla s prohlášením, že jejich nové low-level API Vulkan bude vypuštěno do světa velice brzy. Tento nový konkurent pro DirectX 12 a Metal měl sice dle původních plánů přijít dříve, ale alespoň že nyní už je v cílové rovince.
Na Vulkan sázejí především ti, kteří nechtějí diktát jednoplatformových API, což jsou právě DirectX 12 a Metal. Podporu vyjádřila především společnost Valve, dle níž ve Vulkanu tkví budoucnost právě díky tomu, že podporuje mnoho různých platforem. Ale to ostatně platilo i pro předchozí OpenGL, což tomuto API na Windows moc nepomohlo a ve vyjádřené podpoře ze strany firmy Valve můžeme také vidět hlavně to, že se snaží podpořit svou herní platformu Steam s linuxovým Steam OS.





Vulkan je také založen na API Mantle od AMD, které je dnes pro koncového uživatele již v podstatě mrtvé, takže Vulkan pokračuje v jeho šlépějích. Na rozdíl od DirectX 12, které jsou vyhrazeny pouze nejmodernějším Windows 10, dokáže Vulkan pracovat i na starších systémech Windows XP, Vista, 7 a 8 či 8.1 a pak na systémech Linux, zmíněném Steam OS a Androidu. Podpora se také týká různých grafických architektur, což tedy tak nějak vyplývá z podpory rozdílných OS. Dále se mluví o výhodě skryté v podpoře otevřeného jazyka SPIR-V, který umožní vývojářům psát aplikace pro Vulkan v jejich preferovaném programovacím jazyce.

Khronos tedy nestihne vydat Vulkan do konce tohoto roku, ale verze 1.0 by měla přijít brzy v tom příštím. Specifikace nového rozhraní jsou přitom již hotové a nyní už probíhá jejich kontrola a finální úpravy. Různé společnosti si také již připravují příslušné ovladače a pracuje se na dokončení softwarových vývojových kitů pro Windows, Android a Linux. Právě s SDK pro Android pomáhá Google, který se nedávno dostal mezi členy se statutem Promoter. Khronos také plánuje vystoupit na klíčových konferencích a veletrzích v průběhu celého příštího roku.

Zdroj: wccftech
reklama