reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Výběr základní desky: první a nejdůležitější krok

6.11.2014, Jan Vítek, návod
Výběr základní desky: první a nejdůležitější krok
Chcete si postavit vlastní počítač a nejste si jisti ohledně výběru základní desky? Pak je tu pro vás dnešní článek, v němž se dozvíte vše potřebné, abyste se mohli správně rozhodnout, věděli na co myslet a co chtít.

Speciální výbava


Z toho, co jsme si doposud uvedli, vyplývá jedna věc. Výrobci základních desek mají vzhledem k čím dál větší integraci funkcí do procesorů a APU a snižujícímu se tempu vývoje desktopových počítačů čím dál méně možností, jak zaujmout. Zde nastupuje různá speciální výbava, do níž se dají schovat různé firemní technologie, z nichž mnohé mohou mít velmi pochybný základ, resp. jde o záležitosti s mizivým praktickým účelem. V zásadě tedy platí, že pro drtivou většinu PC postačí i základní modely desek a vyplatí se myslet i na to, že ne vždy budeme potřebovat tu nejlepší čipovou sadu dané generace. Mělo by ale platit, že nová deska by měla být vybavena novou čipovou sadou, což nám zajistí výběr moderních rozhraní SATA, USB, atp.




- audio na desce Gigabyte -


Pokud si už budete chtít pořídit něco lepšího, měli byste k tomu mít nějaký důvod, který může tkvět v lepším potenciálu pro přetaktování, nebo právě ve speciální výbavě. Tu můžeme rozdělit na dva typy. Jednak to jsou přídavné kontrolery v rámci výbavy pro více portů SATA, USB a jiných, lepší zvuk nebo kvalitnější síťové řešení (včetně přídavných karet s Wi-Fi a Bluetooth), jež v případě potřeby mohou být velmi užitečné. Pak tu jsou různé firemní technologie, které také mohou být užitečné, ale stejně tak se může jednat o technologie a funkce, jejichž přínos je spíše diskutabilní. Mezi ty užitečné jistě patří kvalitní komponenty sloužící pro napájení procesoru či pamětí a k delší výdrži celé základní desky, což je schováno pod označení jako Ultra Durable (Gigabyte), Military Class (MSI), atd. Vhod přijdou i chráněné porty proti elektrostatickým výbojům, což zabrání jejich zničení, ale faktem je, že toto vše je u moderních desek již standardem.




- LAN kontroler Killer E2205 -


Pak tu jsou různé funkce usnadňující práci, třeba OC Genie (MSI) sloužící k přetaktování komponent stiskem jednoho tlačítka, DualBIOS (Gigabyte) se dvěma čipy s BIOSem sloužící pro případ selhání jednoho z nich nebo aplikace sloužící k nastavení desky a monitorování jejích funkcí. Výrobci ale také nabízí výhody, jejichž praktický smysl lze jen těžko posoudit a v řadě případů lze pochybovat. Patří mezi ně třeba posílené napájení zvukových obvodů, vrstva zlata na USB konektorech a konec konců dnes tolik populární vizuální oddělení zvukových obvodů pomocí LED cestičky.

Zde můžeme také zmínit u herních desek často využívané síťové kontrolery Killer E2205, jež mají pomoci dosahovat rychlejší odezvy při online hraní. Jejich teoretický přínos ale spočívá pouze v tom, že jejich software upřednostňuje v síťové komunikaci hry, což se může hodit při hraní na PC, na němž často stahujete data, nebo na něm prostě probíhá intenzivní síťová komunikace. To ale můžeme schovat pod QoS (Quality of Service), což si můžeme nastavit třeba i na síťových kartách od Intelu.


Závěrem


Při výběru té pravé základní desky se tedy nebudeme ohlížet pouze na to, zda bude kompatibilní s ostatními komponentami. Všímat byste si také měli toho, zda si kupujete správně vybavený model, který není na jednu stranu zastaralý, čili který nenabízí moderní rozhraní. Na druhou stranu ale nebudete potřebovat ani model, jehož nabídku stěží využijete, čili zde se nabízí často zmiňovaná zlatá střední cesta.

Pokud třeba plánujete postavit běžný počítač pro domácnost založený na nepřetaktovaném procesoru Intel, jedné grafické kartě a vybavený dvěma či třemi úložnými zařízeními, není nutné si pořizovat základní desku formátu ATX vybavenou čipovou sadou Intel Z97, čtyřmi sloty PCI Express x16, osmifázovým napájením procesoru a řadou přídavných kontrolerů. Stejnou službu odvede deska formátu Micro ATX založená na sadě Intel H97 a bez speciální výbavy. Ovšem ještě menší základní desky Mini ITX pro malé počítačové skříně lze doporučit zkušenějším uživatelům, kteří již ví, co stavba PC obnáší a jaká jsou úskalí.





PC je přeci jen stavebnice, do níž si kupujeme různé díly od různých výrobců, takže ne vždy si zdánlivě kompatibilní komponenty sednou. Pokud se ale do toho přeci jen chcete pustit, inspiraci můžete hledat ve starším článku popisujícím výběr a instalaci desktopových komponent do malinké skříně Lian Li PC-Q07.
Na jaké desce si chcete postavit svůj příští počítač?
V anketě šlo hlasovat od 6.11.2014 do 25.10.2015. Počet hlasujících: 117
ATX68 %
Micro ATX21 %
Mini ITX7 %
Jiná (SSI-CEB, E-ATX, atd.)3 %
Stavbu desktopu už neplánuji2 %
reklama