reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Vybíráme procesor

23.2.2005, Jan Dudek, článek
Vybíráme procesor
Ať už kupujete nový počítač nebo pouze upgradujete, tak první komponentou, kterou si musíte vybrat je CPU. Procesor je základním kamenem každého počítače s od něho se následně odvíjí výběr základní desky, tudíž i dalších komponent.
Kapitoly článku:
Nyní se dostáváme k nejcitlivější otázce - kterou platformu zvolíme? Levné, ale nespolehlivé procesory AMD (jak by řekl milovník Intelu), nebo drahé a extra topící procesory Intel (jak by řekl milovník AMD). Já vám kupodivu na tuto otázku neodpovím. Každý z výrobců má co nabídnout a všechny ty procesory mají své klady a zápory. Na otázku jestli je lepší AMD nebo Intel lze odpovědět stejně jako na dotaz, jestli je lepší Mercedes nebo BMW. Vše závisí na preferencích uživatelů.

Intel



Firma Intel má dlouholetou tradici a skvělou značku. Mnozí uživatelé na ni ještě stále slyší, i když kdepak loňské sněhy Pentia jsou? Kompatibilita, spolehlivost i uplatňování záruky jsou dnes na stejné úrovni, kterou poskytuje AMD. Dnešní problém Intelu není cena, ale spíše teplota procesorů, kdy poslední Pentia s jádry Prescott emitují nadbytečné množství tepla. Přesto si, ale dovolují říct, že ačkoliv vás tím recenzenti všemožně straší nebude to zas tak „horké“. Procesory Intel se ve většině případech prodávají dohromady s chladičem, který je velmi kvalitní a je plně dimenzován na teplo procesoru.




Pro lepší představu – graf zobrazující celkovou spotřebu sestavy s daným procesorem při 0 % a 100 % zatížení.



Nedbejte na to, že Intel má procesory taktované hodně za 3 GHz a AMD se potácí kolem 2 GHz. Rating AMD v podstatě odpovídá frekvenci Intelu. Důvodem jsou značně odlišené architektury obou značek. Frekvence, ale vlastně i rating by měl být jeden z posledních aspektů, podle kterého procesor vyberete.

Do výběru procesoru může zasáhnout i několik „technologií“, kterými procesory disponují.

Hyper-Threading
Dnes už snad všechny nové procesory jsou tzv. HT enabled neboli podporují technologii Hyper-Threading. O co jde? HT zlepšuje práci procesoru s více aplikacemi (vlákny) současně. Můžete například pálit CD a přitom hrát svou oblíbenou hru, aniž byste pocítili větší pokles výkonu. Hyper-Threading je však zatím první generace, první krůček v oblasti paralelismu. Čekají nás dvoujádrové a vícejádrové procesory, které Hyper-Threading ještě citelně rozšíří.

Série J Celeronů a Pentií
Nové procesory Intel můžete koupit buď s J nebo bez J na konci. Co toto záhadné písmenko znamená? Procesor podporuje funkci Execute Disable Bit. Což je laicky řečeno částečná antivirová obrana proti virům přímo v procesoru. Chrání především proti internetovým červům. AMD má stejnou funkci u všech procesorů založené na architektuře K8 - všechny Athlon 64, Semprony na patici 754 a Opterony - jen se tím tak okatě nechlubí.

SSE3
Instrukční sada, která má zvýšit výkon nebo funkčnost některých aplikacích. Ale pozor, než ji vývojáři implementují uběhne spousta let a Intel bude prodávat procesory s SSE5.


AMD



AMD už není žádný druhořadý výrobce, ale zase na druhou stranu už neprodává své procesory nejlevněji. Ceny jsou až na některé výjimky v low-endu srovnatelné s Intelem. Nové procesory založené na architektuře K8 jsou velmi výkonné a maximálně spolehlivé včetně ochrany proti spálení. Pokud koupíte kusy vyrobené 90 nm technologií, která se AMD povedla znatelně lépe než Intelu, tak se jedná o dobrý nákup. Na druhou stranu vás musím odradit od koupi jakéhokoliv AMD nad zmíněnou hranicí 5000 Kč, jsou to vyhozené peníze.




AMD má v dnešní době obrovskou paletu procesorů, ve kterých je pro laika problém se vyznat. Ještě k tomu je tady modelové číslování, které má nahrazovat frekvenci. AMD si v některých případech čísluje jak se ji „zlíbí“, a proto se více dívejte na reálnou frekvenci procesoru než na modelové číslo (nelze např. srovnávat rating Sempronů a Athlonů 64).

AMD64
Krásně to vypadající dvojice čísel, ale v dnešní době zatím nepříliš použitelná technologie. AMD propaguje podporu 64-bitově zpracovávaných programů, kde se dá, ale ve skutečnosti neexistují volně šiřitelé desktopové programy (v případě serverů je situace jiná), které tuto vymoženost podporují. Je to podobná situace, jako v případě grafických karet a podpory bezpočet pixel a vertex shaderů. Je hezké, že to karty (resp. procesory) umějí, ale nač nám to je, když na to dnes nejsou programy a ještě notnou dobu nebudou. Zatím to je jen prázdná marketingová fráze. Přesto se už na 64-bitových aplikacích pracuje a nárůst výkonu je někdy i poměrně citelný – krásný test je na X-Bit Labs (http://www.xbitlabs.com/articles/cpu/display/x86-64-rc1.html). Nedbejte na nevýhodu, že Semprony 64-bity nepodporují.

Cool ‘n’ Quiet
Nepříliš hypovaná, ale o to skvělejší technologie, kterou do desktopového světa přinesly notebooky. Jedná se možnost regulování tepelné spotřeby procesory v závislosti na aplikaci. Cool'n'Quiet takto sníží frekvenci až na 800MHz a voltáž na 1,1V, takže spotřeba a ztrátové teplo razantně klesají.
reklama