reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Vybíráme základní desku: důležité rady a přehled výrobců

21.3.2005, Jan Dudek, článek
Vybíráme základní desku: důležité rady a přehled výrobců
Minule jsem si vybírali procesor, v následující sérii článků se pokusíme vybrat nejvhodnější základní desku. Mainboardy jsou asi nejproblémovější komponenty celého počítače, proto při výběru musíme postupovat velmi obezřetně. Kolem základních desek je podobně jako u procesorů mnoho mýtů, kterými se často nevědomky řídíme.
Podle čeho vybírat?

Protože už máte procesor daný, zúží se vaše možnosti na desky s jednou paticí, přesto to ještě mohou být desítky či stovky modelů (zejména v případě Socketu A a 478). Výběr se následně může snížit vaší volbou čipsetu a požadovaného vybavení, ale i tak budeme mít ještě dost široký záběr. Je k dobru věci si projít několik recenzí, nejlépe velké srovnávačky (vřele doporučuji www.anandtech.com) s vámi vytipovanými deskami.

Měli byste skončit u několika modelů, o kterých byste měli získat maximum informací z diskuzních fór (jak českých, tak zahraničních). Poté je čas zvolit tu „pravou“. I zde byste měli vybírat s důrazem na vaši peněženku a nekupovat ty nejdražší desky. Snažte se najít desky, které opravdu využijete a nenechte se zlákat „marketingovými technologiemi“, kterými některé přetékají.


Ilustrační foto ASUS P4C800

Důležité otázky, které byste si měli položit při výběru základní desky:

Jak moc vybavené desky potřebujete?

Vybírejte jen to co opravdu potřebujete a nenechte se zlákat slogany výrobců základních desek, že danou technologii opravdu potřebujete – není to pravda. Některé desky nabízejí například dva LAN porty, FireWire (rozhraní hojně používané videokamerami) či Wireless LAN, ale ne vždy jste schopni toto využít. Na parádu je to hezké, ale reálně je to často na okrasu. Někdy přemýšlejte o tom, že nemusíte mít všechno. Pokud opravdu některou z funkcí na desce postrádáte, lze ji snadno získat přikoupení rozšiřující PCI karty (např. FireWire je za pár stovek).

PCI Express či AGP?

Nejsem zastánce překotného příjímání technologických novinek, ale v případě PCI Express udělám výjimku. Pokud můžete, kupte si desku už s touto sběrnicí (myšleno grafickou PCI Express x16) – neprohloupíte. Ne však z důvodů rychlosti (grafickým kartám stále ještě AGP bohatě stačí), ale hlavně kvůli faktu, že v blízké budoucnosti bude mnohem více grafických karet pro PCIe než pro AGP.

V dnešní době existuje už nepřeberné množství grafických karet pro tuto sběrnici a v budoucnu se budou vyrábět pro PCIe výhradně. AGP je standard, který už pomalu bude zanikat – a bohužel není s PCI Express kompatibilní. Grafické karty se vyvíjejí mnohem rychleji než počítače a upgradem grafické karty značně zvýšíte schopnosti vašeho počítače vypořádat se s nejmodernějšími hrami.

Proto je lepší si koupit základní desku s PCI Express než kupovat rychlý procesor. Nemusíte se bát, že zanedlouho bude nějaká nová sběrnice – AGP zde už je 8 – 9 let a stále se pro ni vyrábí grafické karty. Určitě se brzy objeví i zrychlený PCI Express standard, ale ten by měl být zpětně kompatibilní. Vřele vám mohu doporučit desky s oběma standardy (AGP a PCIe) – ulehčí vám to upgrade.


Nejmodernější deska dneška – ASUS P4AD2-E Premium (čipset i925XE)

DDR nebo DDR2?

Pamětem se ještě budu věnovat v nějakém budoucím článku, ale je důležité si vymezit, jestli je důležité kupovat desku s podporou DDR2 pamětí (týká se pouze desek pro Intel). Na tuto otázku není úplně tak snadné odpovědět, protože DDR2 533 nejsou zas tak drahé (2000 Kč bez DPH). Dokonce jsou levnější než speciální série DDR500, 566 či 600. Výkonnostně jsou na tom také velmi podobně (dokonce mají často horší latence). Výhodou DDR1 je hlavně větší výběr značek i speciálních vysoko-taktovaných modelů. Na overclocking se lépe hodí DDR1 a pro vysoký výkon na standardní frekvenci je zase dobré DDR2.
reklama