reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Výkon Radeonu RX 6700 XT se rýsuje, pro EU se zprvu chystá jen "pár tisíc kusů"

12.3.2021, Jan Vítek, aktualita
Výkon Radeonu RX 6700 XT se rýsuje, pro EU se zprvu chystá jen "pár tisíc kusů"
Grafické karty Radeon RX 6700 XT se už stačily objevit v několika testech, díky nimž si je budeme moci už zhruba představit jejich výkon, ovšem dozvídáme se také to, že prvotní zásoby jsou zcela nepřekvapivě hubené. 
Radeon RX 6700 XT je dle předběžných testů leckdy výkonnější i ve srovnání s GeForce RTX 3070, ovšem pouze pokud nebereme v úvahu Ray Tracing, který je ale pro mnohé stále nezajímavý. Server wccftech, který má sám už k dispozici pro otestování několik těchto karet, nyní přinesl pár výsledků testů z neznámého zdroje. To je zajímavé už jen vzhledem k tomu, že wccftech musí být pod informačním embargem, a přitom ve svých vlastních grafech zveřejňuje výsledky, o jejichž konkrétním zdroji nemluví. 
 
 
Nový Radeon RX 6700 XT je tu srovnáván s kartami GeForce RTX 3070 a 3060 Ti, přičemž výsledky ukazují i na častokrát mizivý rozdíl ve výkonu obou modelů firmy NVIDIA. Samotný Radeon pak umí být výkonnější než RTX 3070, a to někdy i výrazně (Battlefield 5, World of Warcraft), ale jindy nedosahuje ani výkonu RTX 3060 Ti (Watch Dogs Legion, The Division 2).
 
Pokud ale jde o testy ve 1440p bez ray tracingu, vypadá výkon nového Radeonu velice dobře, ale pokud jde o 1080p s ray tracingem, výsledky jsou velice nesourodé, ale až na výjimky jako Dirt 5 se dá říci, že RX 6700 XT nedosahuje ani na výkon RTX 3060 Ti ( především The Riftbreaker, Control, CoD Black Ops Cold War). 
 
Shrnutím výsledků z testů bez ray tracingu dojdeme k tomu, že Radeon je v průměru o 10 procent výkonnější než 3060 Ti a o jediné procento výkonnější než RTX 3070, čili to v tomto případě berme prostě jako plichtu. V případě her s RT se ale situace obrací a 3060 Ti je naopak o 9 procent výkonnější a RTX 3070 o 16 procent. 
 
A co dostupnost nového Radeonu RX 6700 XT? Server VideoCardz zmiňuje několik zdrojů, které se víceméně shodnou na tom, že těchto karet přijde do zemí EU v první vlně sotva pár tisíc. Do Velké Británie by pak měla přijít zhruba tisícovka karet, maximálně dvě. Nicméně i bez těchto informací či odhadů musí být každému jasné, že karty budou ihned vyprodané a více se v tom není třeba šťourat. 
 
Radeony RX 6700 XT přijdou na trh 18. března s oficiální cenou 479 USD. A pokud jde o následující slabší verzi v podobě Radeonu RX 6700, ta by mohla přijít nakonec jako 12GB, či 6GB karta, anebo snad v obou verzích? To se teprve uvidí, nicméně modely s 12 GB i 6 GB paměti se už objevily v registracích EEC


reklama