reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Výkonné Intel Xe "Arctic Sound" vyfoceny, kde se ale toulají?

12.5.2021, Jan Vítek, aktualita
Výkonné Intel Xe "Arctic Sound" vyfoceny, kde se ale toulají?
Igor Wallossek má pro nás vyfoceny dvě karty Intel, které spadají do serverové generace Arctic Sound a má se jednat o 1T a 2T verzi, čili o kartu s jednou GPU dlaždicí a další se dvěma dlaždicemi. Přijdou ale vůbec na trh?
O Intel Arctic Sound jsme v poslední době moc neslyšeli na rozdíl od GPU Ponte Vecchio, která jsou naopak v kurzu, a to i díky Koduriho tweetům. A je třeba hned na začátku rozlišit, že Ponte Vecchio je Xe HPC, které si Intel připravuje i pro superpočítače éry exascale, zatímco Xe HP můžeme vidět jako výkonné grafické čipy pro servery a datová centra zaměřené na výkon v FP64. Skládat by se měly z jednoho až čtyř stejných čipů spojených pomocí EMIB, zatímco Ponte Vecchio tvoří mnohem více menších a porůznu vyrobených čipů. 
 
Intel Arctic Sound 1T
 
Na Igor's Lab se objevily dva snímky, které byly upraveny pomocí AI (vyšší rozlišení) a zároveň z nich byly vymazány některé detaily, jež by prý mohly prozradit zdroj. Jedná se ovšem původně o renderované snímky, přičemž na druhém postrádáme samotnou kartu, čili její PCB, takže slotový konektor budete hledat marně. 
 
Intel Arctic Sound 2T
 
Arctic Sound dle Wallosseka využívají paměti HBM2e, přičemž to vypadá, že pokud jde o počet dlaždic, na čtyři ani nemusí dojít. Máme tu verze s jednou a dvěma dlaždicemi po 512 EU (4096 shaderů). Intel samozřejmě bude mít možnost počet aktivovaných EU snížit, a to třeba na 384 (3072 shaderů), což má platit i pro jednoslotovou Arctic Sound 1T. Ta pak má nabídnout celkem 16 GB HBM2e s propustností 716 GB/s, přičemž TDP karty je pouze 150 W. 
 
Arctic Sound 2T má mít tedy dvě dlaždice, ale rovněž ne s plnou konfigurací, nýbrž s 2x 480 EU, což dělá 7680 shaderů. K tomu má ve výbavě 32 GB HBM2e a její TDP je nepřekvapivě 300 W. Tyto karty mají být určeny pro výpočty v FP32/64, BF16/FP16, Int8 a Int4 a využívají rozhraní PCIe 4.0. Obrazové výstupy tu nejsou žádné, jak se dalo očekávat. 
 
Kde ale jsou Arctic Sound? Raja Koduri v posledních měsících mluvil pouze o Ponte Vecchio a dle Wallosseka možná Intel na další vývoj Arctic Sound rezignoval. Spekuluje o tom, že se vývoj 3T a 4T verzí ukázal jako neschůdný, což může ohrozit celou jejich rodinu.  


reklama