reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Vylepšujeme palmOne Treo 650

3.1.2005, Pavel Bureš, článek
Vylepšujeme palmOne Treo 650
Komunikátor Treo 650 je v Evropě jedním z nejočekávanějších modelů. U nás by se měl prodávat počátkem února, takže si na něj budeme muset ještě několik dní počkat. Za oceánem již je v nabídce operátorů a dobře se prodává. Trpí však některými nedostatky (např. chybějící ovladač pro SD Wi-Fi kartu) , s kterými si ale šikovní uživatelé a programátoři poradí. V článku vám přinášíme seznam nejčastějších vylepšení, které je možné na Treu 650 svépomocí provést.
Na začátku je dobré si připomenout, že veškeré níže zmíněné postupy provádíte na vlastní nebezpečí a přicházíte o záruku. Za případné vzniklé škody nenese redakce Světa PDA zodpovědnost.

Článek Dereka Kesslera, věnující se úpravám a vylepšováním komunikátoru, zveřejnil PalmInfoCenter, my jsme pro vás vybrali ty nejzajímavější návody.

Vytáčené připojení
Když operátor Sprint u jím prodávaných přístrojů zablokoval přístup k vytáčenému připojení k Internetu přes Bluetooth, osoba s přezdívkou Shadowmite z diskusního webu TreoCentral vzala situaci do svých rukou a upravil patřičný zdrojový kód tak, aby zobrazoval dialogové okno s nastavením. Tato úprava byla natolik dobrá, že ji v téměř nezměněné podobě zveřejnil na svém webu palmOne a nabídl ji uživatelům ke stažení.

Treo 650 původně mělo jít použít jako bezdrátový modem pro PC, ale kvůli přání Sprintu, který mimo Trea prodává i datové PCMCIA karty (které by majitelé komunikátoru nepotřebovali), došlo k zakázání tohoto způsobu připojení. Podle vyjádření palmOne by záplata mohla být k dispozici někdy v budoucnu. Jednoho dne se v diskusním fóru objevil další příspěvek od Shadowmite s tím, že hacknul Bluetooth Dial-up Networking. Palm OS všechna potřebná nastavení obsahoval, jen je uživatel nemohl nijak vyvolat a tak "stačilo upravit pár řádků kódu a bylo", říká Shadowmite. A velikost patche není nijak závratná - 2 byty.


Wi-FI SD driver
Je vidět, že šikovní programátoři nežijí jen na východě od našich hranic, protože Shadowmite se nespokojil s touto jednoduchou úpravou a přepracoval ovladače k Wi-Fi kartě pro Tungsten T5 tak, aby fungovaly na Treu 650.

Tungsten T5 a Treo 650 jsou si po hardwarové stránce podobná zařízení. největší rozdíl je v přítomnosti telefonní části u Trea. Schopnost telefonovat může být důvodem, proč nedošlo k oficiálnímu uvolnění ovladačů. Jedním z prvních a také největších prodejců komunikátoru byl operátor Sprint a co je pro něj vhodnější, když lidé volají v rámci jeho sítě nebo telefonují přes Internet (Voice over IP)? Samozřejmě že první varianta. Oficiální důvod, proč nebyl zveřejněn ovladač je, že by se obě bezdrátové technologie mohly negativně ovlivňovat. Pokud by tomu tak skutečně bylo, stačí Wi-Fi kartu vypnout, případně úplně vyndat z SD slotu a odstranit ovladače. Shadowmitův driver není dokonalý, pro instalaci potřebuje "čistý" Palm, takže bude třeba provést Hard reset.

Hospodaření s pamětí
palmOne Treo 650 je oproti starším zařízením s Palm OS vybaveno dostatečným množstvím paměti, problémové je ale ukládání malých souborů, např. kontaktů nebo souborů s nastavením aplikací. Systém totiž jednotlivé záznamy zarovnával na 512 bytů, takže pokud jste potřebovali uložit např. 256 bytů, v paměti záznam zabral dvojnásobnou velikost. Přesně vyčíslit, o jaké množství paměti uživatel přijde, není možné, záleží na způsobu práce s PDA, na zahraničních webech se objevují informace okolo 15-25%.

Záplaty paměti ROM
Jeden uživatel měl problém s kvalitou zvukového výstupu Trea a tak zavolal na infolinku, kde mu pro krátkém rozhovoru poskytli beta verzi záplaty ROM. Uživatel posléze zveřejnil patche na webu TreoCentral, odkud si jej mohl stáhnout Shadowmite. Našel si ROM loader - program pro jednoduchou úpravu ROMky, záplatu upravil pro své potřeby a opatchoval si svoje Treo.

ROM loader pro palmOne Treo 650 je jednoduchý, skládá se z jednoho ZIP souboru a několika dalších částí. V ZIPu jsou všechny soubory potřebné pro načtení do ROM paměti, Shadowmite odebral VersaMail, RealPlayer a další nadbytečné programy a naflashoval novou ROM do Trea.
reklama