reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Výpadek proudu v továrně TSMC: až 40.000 waferů půjde do koše

15.4.2021, Jan Vítek, aktualita
Výpadek proudu v továrně TSMC: až 40.000 waferů půjde do koše
V továrně firmy TSMC na Tchaj-waně přerušil výrobu výpadek proudu, což se dle odhadů týká až 40.000 waferů. Nejde sice o nejmodernější provoz, ovšem nyní každá taková událost může jen dále narušit běh firem, které čekají na své čipy. 
Jak dobře víme, celý Tchaj-wan se aktuálně potýká se suchem a téměř na dně jsou vodní nádrže a přehrady, což znesnadňuje i provoz firem. Nyní se k tomu v továrně Fab-14A (P7) (Southern Taiwan Science Park) firmy TSMC přidal výpadek proudu, který v takových případech znamená jednak to, že právě zpracovávané wafery se mohou vyhodit a pak následuje složité čištění strojů a opětovné postupné zprovoznění. 
 
 
Dle Reuters je příčina výpadku známa a jde v podstatě o klišé, neboť vedení bylo v pozdním dopoledni přerušeno překopnutím kabelu při zemních pracích. Obsluze se naštěstí povedlo škody minimalizovat nahozením záložních generátorů a dodávky energie pak byly zcela obnoveny včera večer kolem 7 hodiny místního času. 
 
V továrně Fab 14A aktuálně probíhá výroba čipů pomocí 40, 45, 65 a 90nm technologií, čili starších procesů a je otázka pro jaké konkrétní firmy byly wafery zpracovávány. Mohou to být třeba zákazníci z řad automobilek, které mají už tak velké problémy s nedostatkem, že musí omezovat výrobu vozů. V případě TSMC se odhadují ztráty na 28 až 35 milionů dolarů, které ovšem pravděpodobně pokryje pojistka, čili nejvíce poškozeni budou zřejmě právě zákazníci firmy TSMC, která aktuálně zkoumá, jaké škody touto událostí vznikly. 


reklama