Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Výrobci navrhli nový standard bezdrátového HDMI

6.9.2006, Jan Vítek, aktualita
Výrobci navrhli nový standard bezdrátového HDMI
Výrobci TZero Technologies a Analog Devices spojili síly, aby navrhli standard bezdrátového HDMI, jehož předchozí bezdrátové verze dle nich nedosahovaly potřebné úrovně. Společnost TZero tak postavila svůj vlastní prototyp, založený na standardu...
Výrobci TZero Technologies a Analog Devices spojili síly, aby navrhli standard bezdrátového HDMI, jehož předchozí bezdrátové verze dle nich nedosahovaly potřebné úrovně. Společnost TZero tak postavila svůj vlastní prototyp, založený na standardu HDMI firem Panasonic, Hitachi, Phillips, Sony, Sharp, Thompson, Toshiba, Silicon Image a dalších, uvedeném v červenci 2003.


Čipy TZ7000 od TZero využívají ultra širokopásmové technologie, na níž má být založen i budoucí bezdrátový nástupce USB. Firma dosáhla přenosových rychlostí okolo 500MBit/s (~62MByte/s), přičemž signál zůstal odolný proti běžnému rušení mikrovln, nebo bezdrátových telefonů a kdy dle svých slov dosáhli vysoké spolehlivosti s průměrně méně než jedním ztraceným/poškozeným packetem na 100 miliónů. TZero doufá, že se mu podaří vyrobit takový vysílač HDMI, který dovolí přenášet až tři různé signály pro různé přijímače. Nynější prototyp také není zrovna nejmenší, tudíž další výzvou je jeho zmenšení natolik, aby mohl být integrován i do plochých televizí, projektorů a ostatních zařízení.

Analog Devices do spolupráce vstupují s vlastním kodekem JPEG2000, založeným na JPEG formátu pro obrázky, jenž je schopen kódovat video jak ve ztrátovém, tak v bezztrátovém formátu. Vzhledem k dostatečné přenosové rychlosti se však počítá spíše s bezztrátovou kompresí. Formát rovněž dovoluje data šifrovat, ovšem technické podrobnosti o této funkci ještě nebyly zveřejněny, stejně jako nebyly zveřejněny ekonomické detaily o celkovém bezdrátovém HDMI řešení.

Zdroj: DailyTech, Wikipedia