reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Výrobci základních desek: kdo přežil a kdo ne

27.5.2015, Jan Vítek, článek
Výrobci základních desek: kdo přežil a kdo ne
Základní desky jsou jako jedna z nejdůležitějších částí počítače stále velkým tématem, a tak se podíváme na jejich vývoj s ohledem na výrobce. Při té příležitosti si připomeneme ty, kteří už tu nejsou.
Nyní se budeme věnovat dříve známým značkám základních desek, které z různých důvodů ustoupily ze scény. To jen dokládá, jak je úspěch a štěstí v PC průmyslu vrtkavé, i když v dnešní době to zažívají spíše jiné firmy, a to především výrobci mobilních zařízení.


Abit: mrtvá legenda


Pokud máme začít se vzpomínáním na některého oblíbeného výrobce základních desek, pak je třeba začít s firmou Abit, která nám na dnešním trhu chybí asi nejvíce. Pokud vás zajímá historie jejího skonu, můžete se podívat na naši sekci věnovanou firmě Abit, kde můžeme číst o problémech této firmy, které nastaly již před rokem 2005. Firma byla založena na Tchaj-wanu, a to v roce 1989, čili má stejnou historii jako Asus a je jen o trochu mladší než Gigabyte a MSI. Své renomé si vydobyla především díky kvalitním základním deskám, které se zaměřovaly na přetaktování, které bylo v dobách její největší slávy (éra Pentií) velmi populární. Abit např. jako první na desce AB-BX133 nabídl čipovou sadu Intel BX s podporou 133MHz sběrnice FSB, důležitá to vlastnost pro přetaktování tehdejších procesorů.





Abit byl vždy velkým rivalem pro firmu Asus, ale postupně se dostal do finančních potíží a měl i problémy s kvalitou svých modelů. Firmě rozhodně v očích veřejnosti nepomohlo, že se dohodla s firmou ECS na tom, aby ta vyráběla polovinu jejích základních desek. Však Abit byl vždy viděn jako výrobce kvalitních desek a v případě ECS tomu bylo právě naopak. Na konci roku bylo oznámeno, že Abit se zbaví rovnou všech svých výrobních kapacit, takže základní desky pro něj budou vyrábět jiné firmy. V té době se také ukázalo, že Abit zaznamenal rapidní (a i to je slabé slovo) pokles příjmů, který se meziročně propadl o více než 90 %. Však v průběhu roku 2004 firma měsíčně utržila 60 a postupně už jen 30 milionů amerických dolarů, což se v roce 2005 dále propadlo na 6 milionů.

Bylo tedy jen logické, aby Abit s pozastaveným obchodováním akcií na tchaj-wanské burze hledal záchranu. Hned v lednu 2006 ohlásil strategické partnerství s firmou Universal Scientific Industrial a CEO firmy sliboval novou a ještě lepší éru Abitu, kterou zajistí finance a výrobní kapacity firmy USI. Přišly ale další problémy. Abit musel svolat zpět základní desky Fatal1ty AN9 32x a AN9 32x, jež měly nekvalitně připevněné chladiče čipové sady a MOSFETů, což ještě více pošramotilo jeho pověst. Ještě dříve byly problémy s vytékajícími či rovnou explodujícími kondenzátory u napájení procesoru, ale ty se nevyhnuly ani jiným výrobcům.




Abit ST6: jedna z nejoblíbenějších desek pro přetaktování procesorů Tualatin


Následovalo sice období relativního klidu, ale už v roce 2008 bylo zřejmé, že prodeje opět rapidně klesají a pro firmu USI se udržování Abitu nad vodou stalo postupně neúnosným. Poslední nadějí byly nové základní desky s čipovými sadami Intel P45, ovšem Abit nedokázal naplnit ani předpoklad 6 milionů prodaných desek ročně. Z firmy odešli zkušení zaměstnanci ke konkurenci a v polovině roku bylo jasné, že firma už brzy skončí. Mateřská USI se odhodlala k restrukturalizaci, v jejímž rámci zrušila výrobu základních desek, a tak firma Abit tak, jak jsme ji znali, skončila s rokem 2008.


EPoX: nyní SUPoX


Zapomenout nemůžeme ani na společnost EPoX a její zelené základní desky. Asi už není překvapením, že jde o dalšího výrobce s původem na Tchaj-wanu, přičemž tento byl založen v roce 1995. Firma se brzy stala známá i u nás a stejně jako v případě Abitu se o to zasloužily základní desky s podporou přetaktování, ovšem zdaleka nebyla tak populární jako Asus či Abit.





Vzpomenout můžeme na velmi oblíbený model EPoX EP-8KHA+ s čipovou sadou VIA Apollo KT266A a podporou procesorů Athlon, Athlon XP a Duron ze zlaté éry společnosti AMD. Tato deska byla velmi rychlá a nabídla široké možnosti pro přetaktování, ale i jí se týkaly nešvary známé v této době, a sice spontánní restarty nebo potíže se startem "studeného" počítače. Záleželo ale na nastavení BIOSu a míře přetaktování včetně nastavení frekvence FSB, se kterou se v té době dělaly psí kusy. Je ale třeba říci, že desky EPoX v té době byly obecně známy pro svou vysokou stabilitu.




EPoX EP-8KHA+


EPoX byl ale nejen výrobce základních desek. Specializoval se také na komunikační řešení a zvláště pak prosazoval rozhraní Bluetooth, které jako jeden z prvních používal u periferií a prezentoval i specialitky jako LPT port s rozhraním Bluetooth, s jehož pomocí jsme mohli připojit tiskárnu bezdrátově. V roce 2002 také firma oznámila, že bude vyrábět grafické karty a o dva roky později přišla s prvními modely s čipy ATI i NVIDIA. Nicméně po roce 2005 začal EPoX ustupovat ze scény.




EP-AD580 XR s paticí AM2: jedna z posledních desek firmy EPoX


Ještě v roce 2007 EPoX představoval nové základní desky, ovšem už v jeho polovině jsme se mohli dozvědět, že firma zavře svou kancelář EPoX Europe, čímž se stahuje z evropských trhů. Vypadá to, že firma doplatila na chybná rozhodnutí, která učinil shodou okolností také Abit. Jedním z nich bylo to, že se zaměřila na výrobu levnějších základních desek, což přineslo problémy třeba s nekvalitními kondenzátory, a to v době, kdy se myslelo, že tyto potíže už jsou dávno za námi. Pověst firmy EPoX už byla značně pošramocena, což se zvláště na trhu se základními deskami rovná rozsudku smrti, takže následné kroky už nepomohly (návrat k výrobě hi-end desek).

Jak do toho spadá značka SUPoX? Jde o novou společnost, kterou již v roce 2009 založili bývalí zaměstnanci EPoXu. U nás se ale s jejími produkty nesetkáme, protože obchoduje pouze v Číně, ale co jí slouží ke cti, je udržování podpory pro staré desky původní značky.


DFI (Diamond Flower Inc.)


Když se řekne DFI, vybaví se nám především řada desek LANParty. Je starší než většina ostatních výrobců základních desek. Založena byla již v roce 1981 na Tchaj-wanu jako malý výrobce grafických karet, čehož firma ale po 10 letech zanechala a začala vyrábět základní desky. Prý proto, že v té době byl trh s grafickými kartami velmi omezený a nevypadalo to, že je potenciál k růstu. Firma si během 5 let jako výrobce základních desek vybudovala slušnou reputaci, na níž postavila i svůj úspěch v západních zemích.





Firma DFI si získala pozornost zvláště tehdy, když si ji sám Intel vybral jako partnera pro design desek s čipovou sadou Intel 810 určenou pro procesory Pentium III a jejich deriváty. U nás se firma proslavila především svými deskami LANParty, kterou vyráběla samostatná skupina vedená Oskarem Wu. Ten přišel do DFI ze společnosti Abit a řada LANParty se tak v Evropě brzy stala synonymem pro desky DFI. Oblíbené byly pro své kvalitní provedení a možnosti pro přetaktování.




DFI LanParty UT NF4 SLI-D se sadou nForce4


Až do roku 2009 firma DFI chrlila jeden model za druhým, ovšem pak jako když utne, začalo být ticho po pěšině. Firma totiž po tomto roce přestala vyrábět nové modely LANParty, přičemž hrála mrtvého brouka. Později vyšlo najevo, že celý tým LANParty byl postupně zrušen kvůli klesajícím prodejům a zaměstnanci dostali možnost přejít k výrobě podnikových základních desek, čehož někteří využili a jiní spíše DFI opustili. Tím působení této firmy na poli s desktopovými deskami pro PC skončilo.
reklama