reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Výrobci základních desek: kdo přežil a kdo ne

27.5.2015, Jan Vítek, článek
Výrobci základních desek: kdo přežil a kdo ne
Základní desky jsou jako jedna z nejdůležitějších částí počítače stále velkým tématem, a tak se podíváme na jejich vývoj s ohledem na výrobce. Při té příležitosti si připomeneme ty, kteří už tu nejsou.

Soltek


Jedna z firem, o níž dnes už nic nového neuslyšíme, je Soltek. Na našem trhu zazářila jen krátce v letech 2002 až 2005 a získala si zájem uživatelů díky přívětivým cenám a dobré výbavě s nápadným provedením často v bílé, fialové či zlaté barvě, přičemž firma šetřila spíše na příslušenství. Zmínit můžeme třeba model Soltek SL-75FRN2-L, který byl dobrý základ třeba pro procesor AMD Thoroughbred B0 1700+, jenž pak snesl vysoké přetaktování ze základních 1,4 GHz na 2,3 GHz.




Soltek SL-75FRN2-RL


Soltek vyráběl i grafické karty a počítače barebone a snažil se nabízet velmi slušnou výbavu za rozumné peníze. Ovšem v roce 2005 stopa této firmy na našem serveru končí a dnes ani nemá svou stránku na Wikipedii. Dle všeho skončila u desek se sockety Intel 478 a AMD 939, takže je zřejmé, že firma opravdu někdy kolem roku 2005 přestala vyrábět a pravděpodobně ji prostě potkal stejný osud jako další výrobce, tedy že klesající prodeje jí podrazily nohy.


ZOTAC


Společnost ZOTAC, to už je jiná pohádka. S jejími základními deskami se dnes na trhu už také nesetkáme, tedy pokud nehledáme modely formátu Mini ITX. Kolem roku 2008 totiž ZOTAC postupně přestal vyrábět velké základní desky formátu ATX, přičemž do té doby byl v této oblasti aktivní firmou orientující se především na čipové sady NVIDIA nForce. Dnes je ZOTAC výrobce, který má ve své nabídce asi nejvíce různých modelů desek formátu Mini ITX, což platí i pro mini PC/Barebone. I nadále také vyrábí grafické karty, takže tato firma z trhu rozhodně nezmizela, pouze se specializovala na jiné produkty, a to s velkým úspěchem.




deska XFX ze závěru roku 2008


XFX


Podobné je to se společností XFX, o níž v poslední době čteme především jako o výrobci grafických karet a tu a tam se objeví i nějaký zdroj. Základní desky ATX této firmy mají podobný osud jako u ZOTACu, čili jejich stopa končí v letech 2008 a 2009, třeba na tomto japonském veletrhu. Zajímavé je, že v tomto období s výrobou desek skončil také Abit, ale ten přitom rovnou zanikl, zatímco jiní dokázali díky zaměření i na jiný hardware přežít.


Intel


Společnost Intel také bývala výrobcem desktopových základních desek a bylo období, kdy nám posílala své procesory na test s vlastními deskami. Jenže na začátku roku 2013 se objevila zpráva, že Intel přestane vyrábět desktopové základní desky, která se vývojem v posledních letech potvrdila. Však dnes má Intel v nabídce našich obchodů jen dvě desktopové desky se socketem LGA 1150, a to staré modely s čipovou sadou Z87 právě ze začátku roku 2013.




Jetway 618TAS s Intel 815EP pro Pentium III


Jetway


Další firma, jejíž ATX desky už zmizely z trhu, je Jetway. V jejím případě jsme skončili s představením modelu HA21-85X se socketem FM2, který byl uveden na trh v roce 2012. Pokud se podíváme na její stránky s nabídkou základních desek, pak mezi horkými novinkami objevíme desky s čipsety Intel H61 nebo B75, což mluví za vše. Nicméně Jetway má v nabídce i novější modely jako HI18-H97 pro LGA 1150, ale je vidět, že webovou nabídku už dlouho nikdo neaktualizoval, protože se krom uvedených "horkých novinek" stále objevují na homepage reklamy na desky pro 2. generaci procesorů Core. Dnes tedy můžeme firmu Jetway považovat za mrtvou, i když to s ní po roce 2000 vypadalo nadějně. Byl to jeden z diskutovaných výrobců desek pro procesory Duron či Athlon či Pentia 3, který ale věhlasu Asusu či Abitu nikdy nedosáhl.


Foxconn


Firma, jejíž blahobyt na výrobě základních desek pro maloobchod rozhodně nezávisí. Je to především firma vyrábějící elektroniku na zakázku, a to třeba produkty Apple nebo konzole PS4 či Xbox. V minulém desetiletí ale vyráběla pod vlastní značkou základní desky a orientovala se především na procesory Intel, i když měla i několik modelů pro AMD. V roce 2008 se však objevily informace, že Foxconn přestane takové desky vyrábět a i když jsme pak mohli vidět ještě pár nových modelů, dnes už si u nás žádný nekoupíme.


ECS a PC Chips


ECS a PC Chips vnímáme možná jako dvě společnosti, ale fakt je, že v roce 2005 se obě tyto firmy spojily. U nás a asi i na jiných trzích tyto firmy nikdy neměly dobré renomé a jejich desky měly pověst nespolehlivých, nestabilních, nekompatibilních, ale na druhou stranu zase levných produktů, které se v 90. letech často objevovaly v kupovaných sestavách. Značka PC Chips postupně zanikla a do dnešního dne přežila značka ECS, jejíž základní desky si u nás také nekoupíme, a to asi ani ty nejnovější formátu Mini ITX a pokud narazíme v obchodě na jiné produkty ECS (třeba barebone), je to spíše výjimečně. Nedá se ale říci, že by produkty ECS a PC Chips dnes někomu chyběly.


Závěr


V krátkosti už jen vyjmenujeme několik dalších historických výrobců desktopových základních desek: AOpen, FIC, Transcend, Leadtek, Shuttle, PNY, Soyo, QDI nebo ZIDA (známá svými deskami s názvem Tomato).

Krátce řečeno, mnoho výrobců základních desek pro PC v posledních 15 letech zaniklo, často z našeho pohledu náhle a bez varování, přičemž štěstí měli ti, kteří se nespolehli pouze na výrobu desek a mohli se věnovat i něčemu jinému. To ostatně učinili i dnes úspěšní výrobci základních desek, čili Asus, Gigabyte a MSI, přičemž pak tu ještě je společnost ASRock, ale i ta už má i pár jiných produktů, jako třeba mini PC nebo notebooky. Biostar je na tom s produktovou rozmanitostí podobně jako ASRock a v posledních letech můžeme sledovat, jak se desky této firmy stahují z českého trhu a její grafické karty na něm nejsou vůbec. Pokud bychom měli tipovat, jaká firma je na řadě, aby zmizela z trhu, bude to právě Biostar, který nemá žádnou desku s čipovou sadou Intel X99 a rozmanitost modelů s jinými čipsety je velmi malá, ale ještě dříve to může potkat firmu Sapphire, která na trhu s deskami spíše živoří.
reklama