reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
27.5.2015, Jan Vítek, článek
Základní desky jsou jako jedna z nejdůležitějších částí počítače stále velkým tématem, a tak se podíváme na jejich vývoj s ohledem na výrobce. Při té příležitosti si připomeneme ty, kteří už tu nejsou.
David_12 (9) | 28.5.201514:00
Rád spomínam na dosku Aristo AM­-599. Pretaktoval som K6­-2 3D 333 MHz na 350 MHz a šľapalo mi to v pohode 11 rokov, keď som poskladal nový PC. Značka to bola neznáma ale u mňa spoľahlivo fungovala.
Odpovědět0  0
P.Orka (40) | 27.5.201510:08
Pane Vítku, pěkný článek ­- děkuji za něj ;­-)
Odpovědět1  0
corwin78 (2) | 27.5.20159:42
Možná bych dodal, jestli se nemýlím, že ASRock vznikl jako dceřinka ASUSu pro výrobu spíše levných základních desek ­- už to moc nesleduji, takže nevím, jestli se status ASRocku nějak zásadně nezměnil, ale pokud ne, tak bych s nějakou diverzifikací výroby moc nepočítal.

Jinak Abit pamatuji hlavně s aférou kolem problémů právě s tehdy legendární deskou BX133. Jako věrného fandu ASUSu mě produkty Abitu moc netáhli, takže se mi tenkrát tyto problémy, na rozdíl od mých přátel, vyhnuly.

Co se týká třeba Gigabytu, tak ty desky se mi zapsaly hlavně tím, že co kus to vadná deska, ale to je už více než deset let zpět v době Pentia 4 Prescott ­- tehdy u nás ve firmě Gigabyty nahradili čínské QDI, které šlo do kopru.
QDI nebyly nabušené funkcemi, ale chodily celkem bez problémů a stabilně.

Jinak moje vlastní historie zahrnuje neznámou desku pro AMD 386DX 40MHz, pak to bylo dlouho Soyo pro Pentium a pak už jen ASUSy ­- první byl ASUS s BX133 čipsetem a Slot1 ­(už si přesně nepamatuji jméno modelu, ale tím jsem se vyhnul problémům s Abitem­), pak strašně dlouho A7V133 ­(stále ji v jednom stroji mám s Athlonem XP a bezvadně chodí i po těch letech­), dále A8V Deluxe pro Opterona 180, která nedávno zahynula kvůli chcíplému zdroji a nahradil jsem ji bazarovou A8N­-SLI, takže je zase na deset let vystaráno. Jinak mi rukama prošla další spousta ASUSu v počítačích, které jsem stavěl pro známe atd.

Co mám na ASUSu hlavně rád, kromě spolehlivosti ­(vadný kus jsem potkal jen jednou­) je bezvadný support ­- manuály, BIOSy a drivery u ASUSu snadno najdete i pro sto roků staré a nepodporované desky.
Odpovědět1  0
Jimmz147 (145) | 27.5.201510:08
ASRock bohužel na začátku svého působení prodával desky pouze v tom nejlevnějším segmentu a ty byly velice nekvalitní. Tím si vybudoval špatnou pověst, která se s ním táhne ještě dnes. Přitom už docela dlouhou dobu vyrábí i velice kvalitní desky. Použil jsem je v několika sestavách pro různé účely ­(herní, mini­-pc, ­"zálohovací­" server, ...­) a zatím si nemůžu stěžovat.
U EPoXu ukápne nostalgická slza. Především jejich desky s nforce2 čipsetem jsem si nemohl vynachválit.
Odpovědět1  0
spc (45) | 27.5.201523:44
sam mam uz niekolkaty AsRock a je to taka schizofrenicka znacka...

Nalaka ma na niektore paradne specificke konfiguracie pre konzervativneho uzivatela, ktore ini neponukaju ­(kedysi ddr3 pre moje C2D, teraz kombinacia 3 PCI sloty oddelene velkou medzerou od PCIe slotu pre GPU ­- takze idu aj realne zaplnit vsetky PCI a zaroven k tomu dvojslotova GPU s velkym chladicom­)

No potom to dorazi niektorymi nepochopitelnymi hrozami ­- napriklad CPU fan regulacia v BIOSe je udesne zmrsena ­(poriesil som to az HW hackom­) ­-­-­-> jednoducho pri urcitej nastavitelnej teplote nastartuje fan na `plne pecky` a z pocitaca je naraz `vrtulnik`....
I ked ma to aj svoje pozitiva ­- podla zmiznuteho ramusu hned pocujem ked skonci napr. kompresia videa :o­)­)­))
Odpovědět0  0
a8nr (84) | 2.6.201522:09
Přeci jen mě paměť neklamala, že ASRock začínal jako low­-cost značka Asusu.
Jinak teda parádní nostalgie, já začínal na Lucky Star 5MVP3 ­(AMD K6­-2 přetaktovaný z 266 na 285 MHz­), následně Asus A8N­-SLI, které se kvůli špatně přidělanému chladiči po pár měsících odpálil čipset, po ní A8R­-MVP, vydržela pět let, a do současnosti ta samá, páč se mi nechtělo přeinstalovávat Windowsy.
Odpovědět0  0
corwin78 (2) | 3.6.20158:40
Jo, jo, ten chladič s coolerem na A8N­-SLI je tragický a čipset peče jako blázen ­- hned jsem ho vykopal pryč a nasadil obrovský pasiv ­- mám dobře chlazený case, takže by to mělo být OK-
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.