reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Vyšla střílečka Helldivers 2, jaké jsou recenze?

14.2.2024, Karel Polívka, článek
Vyšla střílečka Helldivers 2, jaké jsou recenze?
Máte rádi Hvězdnou pěchotu a likvidaci přerostlých brouků na cizích planetách? Pak nepřehlédněte co-op střílečku Helldivers 2, jež vyšla na PS5 a PC, kde si ji během prvních 24 hodin vyzkoušel rekordní počet hráčů, pokud jde o hry od Sony uvedené na Steamu.
Hra Helldivers 2 vyšla 8. února 2024 na konzoli PS5 a zároveň i na PC, což z ní dělá první konzolovou exkluzivitu od Sony (na Xboxu si ji zahrát nelze), která vyšla ve stejnou chvíli na PS5 a PC. Dosud bylo zvykem, že konzolové exkluzivity na PlayStation vycházely na PC (pokud vůbec) až po nějaké době.
 

První díl Helldivers vyšel už v roce 2015 a jednalo se o co-op top-down střílečku, zatímco nově vydaný druhý díl je střílečka z pohledu třetí osoby (Third Person Shooter, TPS). Obě hry ale pochází od stejných vývojářů, Arrowhead Game Studios, kteří mají za sebou následující tituly:
 
Název hry Rok vydání Žánr Vydavatel Metacritic (PC)
Magicka 2011 Akční adventura Paradox Interactive 74 / 7,6
The Showdown Effect 2013 Akční Paradox Interactive 67 / 6,9
Gauntlet 2014 Dungeon Crawler Warner Bros. Interactive Entertainment 68 / 7,1
Helldivers 2015 Top-down střílečka Sony Computer Entertainment  83 / 7,0
Helldivers 2 2024 TPS Sony Interactive Entertainment  80 / 8,4
 
U Helldivers 2 je navíc k dispozici i funkce crossplay (uživatelé na PS5 mohou hrát společně s těmi na PC) a v kontextu her, jejichž vydavatelem je Sony, šlo o dosud největší uvedení na Steamu, jelikož během prvních 24 hodin bylo na Steamu zaznamenáno rekordních 81.840 souběžně hrajících hráčů. Dosavadní rekord 73.529 přitom patřil hře God of War z roku 2018, která byla na PC na Steamu uvedena 14. ledna 2022.
 
 

Technické problémy

 
Uvedení Helldivers 2 na PC ale bylo doprovázeno s množstvím technických problémů se stabilitou, výkonem a zejména s matchmakingem (vyhledáváním spoluhráčů a vytvářením týmů), což je u takto zaměřené hry právě na co-op multiplayer hodně nepříjemné. Problémy se navíc projevovaly u každého různě, čemuž odpovídaly i odlišné reakce hráčů. Verzi na PS5 se technické problémy sice taky zcela nevyhnuly, ale v porovnání s tou na PC se vyskytovaly ve výrazně menší míře.
 
Vývojáři se snaží situaci rychle řešit a hru průběžně updatují, takže v tuto chvíli je situace už výrazně lepší než před 6 dny hned po uvedení. V oznámení o stavu serveru z 12. února se více rozepsali o 3 rychlých záplatách zaměřených na zmírnění problémů s nesprávným udělováním odměn, přihlášením do hry a kapacitou serverů. A právě komentář o kapacitě serverů stojí za pozornost, jelikož evidentně kromě jiného podcenili, jaký by o hru mohl být po jejím vydání zájem (zde je vhodné připomenout, že údaje o počtu hráčů na PS5 nejsou k dispozici na rozdíl od těch na Steamu):
 

 
Arrowhead Studios z 12. 2. 2024 | CZ překlad:
"Technicky řečeno, naše služby i služby našeho partnera mají omezovač, který zakazuje připojení nad určitý objem za minutu, aby se zabránilo selhání celého systému. Podařilo se nám zvýšit tento limit z 10.000/min na 20.000/min a celková kapacita souběžně hrajících uživatelů se zvýšila z celkových 250.000 na 360.000. To však stále nestačilo, protože počet hráčů po 5 1⁄2 minutách vyskočil na 360.000."
 
"Problém s přihlášením tedy zůstává. Pokud se vám z jakéhokoli důvodu zobrazí zpráva „Nepodařilo se připojit k serveru“ (Failed to connect to server), znamená to, že byl překročen maximální počet žádostí o přihlášení za danou minutu a/nebo že servery jsou plné a budou vyžadovat, aby se někdo odhlásil, než povolí vstup novým hráčům. Jak bylo uvedeno výše, zvýšená kapacita by měla vyžadovat méně opakování, než se podaří přihlásit."
 
"Pokud jde o problém s udělováním odměn, poslední patch to sice zlepšil, ale k vyřešení zatím nedošlo. A bez dalšího odstavení serveru to nebude fungovat tak, jak bylo zamýšleno. Pokud se setkáte s tímto problémem, můžete zkusit restartovat hru, abyste zvýšili pravděpodobnost, že dojde k resetu. Důvodem je vysoký provoz na serverech, což způsobuje, že naše servery neudělují odměny správným způsobem."
 

 
Následně byl 12. února vydán patch 01.000.005 a dnes 14. února dosud nejnovější patch 01.000.006, v kterém se zaměřili hlavně na následující oblasti:
  • Vylepšení celkové stability hry
  • Připraveno sestavení pro nadcházející vylepšení systému matchmakingu na serveru.
  • Řešení problémů s připojením a odpojením.
 


Jaké jsou recenze?

 
Na Metacriticu má teď verze pro PC průměrné hodnocení 80 % z 11 recenzí a verze pro PS5 průměrné hodnocení 83 % ze 14 recenzí. Shrnutí některých z nich (pro PC):

GGRecon: 4,5 z 5
"Helldivers 2 mě neustále kope do pozadí, ale nemůžu si pomoct, respektuji to. Návštěva jeho válečných zón mi často připadá jako jednosměrná cesta až do bodu, kdy jsem překvapen, že jsem to zvládl. Mé skupinové konverzace (chaty) jsou zaplaveny příběhy o těžce vybojovaných vítězstvích a situacích, kdy jsem na svou vlastní pozici přivolal letecký útok. A i přes veškerý chaos, jako prošedivělý veterán, který už viděl kde co, mám úsměv na tváři pokaždé, když sestoupím na planetu."
 
GameStar: 81 ze 100
"Brilantní kooperativní hit s prvotřídním gunplayem, přesto ale hra potřebuje několik dalších oprav." 
 
"Navzdory poměrně omezenému obsahu při uvedení na trh jsem se už dlouho v kooperaci nebavil tolik jako v Helldivers 2. Přechod z pohledu shora dolů do klasického TPP nemohl proběhnout lépe. Takto se dělají odvážná pokračování akčních her."
 
PC Invasion: 8 z 10
"Hra, která má více bugů, než zamýšlela, ale přesto umožňuje výjimečný zážitek. Helldivers 2 nabízí hodně prostoru pro mimozemské válčení ve staré dobré zábavě pro více hráčů."
 
"Helldivers 2 přináší příslib chaotické zábavy s využitím pořádné palebné síly. Ať už likvidujete nepřátele jakýmkoli způsobem, pokud máte posádku, je to zaručená zábava."
 
"Helldivers 2 je dalším příkladem uspěchaného startu, který se vyznačuje nestabilními servery a množstvím technických chyb. I přes tyto nedostatky však dokáže do jisté míry pobavit. Jeho největší slabina spočívá v nedostatku různorodého obsahu, což vede k monotónnosti."
 
IGN: rozpracovaná recenze, zatím bez číselného hodnocení
"Na základě prvních pár dní s Helldivers 2 mi hra připadá jako vydařená, chytře navržená a intenzivní, ať už hraji sólo, s partou dalších náhodných hráčů, nebo servíruji pěkný horký šálek "Liber-tea" napříč galaxií s kamarády. Stále potřebuji vidět více z jejích rozmanitých misí, odemknout širší výběr jejího obrovského katalogu zbraní, emotů, brnění a schopností a vidět, jak se kampaň "řízené demokracie" proti mimozemským broukům a robotům dlouhodobě vyvíjí, takže ještě nejsem připravený poskytnout konečnou recenzi. Ale momentálně si užívám cestování na vzrušující nová místa, potkávám exotické formy života a zabíjím je pro slávu "Super Země". Bože, jaká to věta."
 
 
- screenshoty ze hry Helldivers 2, pro zvětšení klikněte -
 
Na příklad video recenze se podíváme na tu od YouTube kanálu GamingBolt:
 
 
 
A na závěr si připomeneme nedávný trailer zaměřený na prezentaci vlastností pro PC hráče:
 
 
  
Hra vyšla 8. února 2024 na konzoli PS5 a PC (standardní verze je na Steamu za 39,99€ a verze "Super Citizen Edition" je za 59,99€).
 
Co si o hře Helldivers 2 myslíte?
V anketě šlo hlasovat od 14.2.2024 do 13.3.2024. Počet hlasujících: 4
Je super, ať už se hraje sólo nebo v týmu (co-op).0 %
Je super, ale je potřeba ji hrát v týmu (co-op).50 %
Celkem ujde, ale je to jen mírně nadprůměrná střílečka.25 %
Nic moc, čekal jsem, že bude lepší.0 %
Je to velké zklamání!0 %
Nevím, tato hra mě nezajímá.25 %
reklama