reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Vyšší než širší: LG si chystá 28" monitor s poměrem 16:18

23.12.2021, Jan Vítek, aktualita
Vyšší než širší: LG si chystá 28" monitor s poměrem 16:18
LCD monitory pro PC mají postupem času stále větší a větší poměr ve prospěch své šířky, což je vhodné pro hry, sledování filmů, ale i práci. LG DualUp Monitor je také pracovní nástroj, který je ovšem určen především pro střih videa. 
Ultraširokoúhlé monitory se tak hodí pro sledování filmů, které nezřídka mívají poměr 21:9 či podobný, vhodné jsou také pro hry, neboť dokáží lépe pokrýt naše zorné pole a více vtáhnout do virtuálního světa a v práci se zase hodí pro případ, kdy potřebujeme mít vedle sebe otevřená dvě či tři okna. Jiní pracanti ale mohou ocenit spíše větší vertikální rozměr, a to třeba pro přehlednější zobrazení kódu nebo jako zde pro střih videa. 
 
 
Jak ukazují snímky od LG, právě poměr 16:18 odpovídající dvěma 16:9 monitorům posazeným na sebe se může velice dobře hodit pro zobrazení okna se zpracovávaným videem nahoře a potřebných nástrojů dole, k čemuž se širokoúhlý monitor naopak moc dobře použít nedá. 
 
 
Jedná se konkrétně o LG DualUp Monitor (model 28MQ780), který nabízí rozlišení 2560 x 2880 na 27,6" úhlopříčce, čili jde o obdobu dvou poměrně malých monitorů s rozlišením 2560 x 1440 umístěných nad sebou, ale samozřejmě s tím rozdílem, že tu máme jednolitou pracovní plochu. 
 
Tato novinka ale zrovna nevyniká svými ostatními vlastnostmi, takže pokud má někdo při zpracování videa vysoké nároky na kvalitu zobrazení, asi se i tak poohlédne jinde. Máme tu totiž běžný panel s jasem maximálně 300 nitů, kontrastem 1000:1 a odezvou 5 ms GtG. Barvy jsou ale vcelku slušné s 98% pokrytím prostoru DCI-P3. 
 
Pro připojení můžeme využít jeden DisplayPort, dva HDMI a také USB-C, který zvládne zásobovat napojené zařízení (notebook) až 96 W. Máme tu také hub se dvěma USB a 7W reproduktory od MaxxAudio, čili 28MQ780 může posloužit i jako jednoduchá dokovací stanice/instantní desktop. 
 
Zajímavý je také stojan, který nemá obvyklé provedení a bude nutné jej pevně upnout k desce stolu. Pak ale nabídne možnost nastavit výšku, natočení, naklopení a má i pivot, takže si tento monitor můžeme využívat otočený s poměrem stran 18:16. O ceně a dostupnosti se zatím neví nic, takže pravděpodobně půjde o produkt pro příští rok. 
 
Zdroj: THW


reklama