reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Vývoj trhu s DRAM a NAND Flash nenaznačuje brzké uvolnění cen

22.6.2017, Jan Vítek, aktualita
Vývoj trhu s DRAM a NAND Flash nenaznačuje brzké uvolnění cen
Ceny pamětí DRAM i NAND Flash jsou už delší dobu vysoké, což přímo ovlivňuje i výši cen paměťových modulů a SSD. Dle Reuters se přitom situace na trhu nevyvíjí směrem, který by přinesl brzký pokles cen. 
Paměťové moduly DDR4 DRAM dnes dokáží nepříjemně prodražit koupi nového PC, což platí také pro SSD, i když v jejich případě to není tak nejpříjemné. Dá se říci, že ceny pamětí DRAM se za poslední rok rovnou zdvojnásobily, takže za rychlejší moduly DDR4 s kapacitou 16 GB a taktem alespoň 2666 MHz dáme kolem čtyř tisíců, kdežto loni v létě ještě stály dva tisíce. 
 
 
V případě pamětí DRAM i NAND Flash může za vysoké ceny prostě nedostatek na trhu, který je dán vysokým zájmem ze strany výrobců mobilních zařízení. K tomu se v obou případech přidává to, že společnosti vyrábějící tyto paměti hromadně přechází na nové výrobní procesy, což v případě NAND Flash znamená 3D paměti s vrstvenými buňkami. Až bude tento přechod dokončen, situace se zlepší, ale hned to nebude. Nové továrny a provozy se nepostaví přes noc a zájem výrobců hi-end telefonů také jen tak nezmizí, přičemž u těch dnes už není výjimka 6 GB operační paměti a mnoho desítek gigabajtů paměti NAND Flash. 
 
Nyní se už pomalu chystá na trh generace Apple iPhone 8 a dle Reuters je tak s dostupností pamětí na trhu ještě složitější situace než dříve. Řada firem se tak snaží zajistit si potřebné paměti jejich objednáváním dopředu s velkým předstihem, a to dokonce i s šestiměsíčním, čímž v podstatě souhlasí s mnohem vyššími cenami, než jaké by platili s objednáváním čtvrt roku nebo jen měsíc dopředu. Prioritou firem tak je, aby vůbec nějaké paměti pro své produkty získaly. 
 
Do toho se přidává aktuální mánie s těžbou kryptoměn, která způsobuje nedostatek Radeonů i GeForce na trhu, což má přirozeně i svůj vliv na potřebu pamětí, ale v tomto případě především GDDR5 a GDDR5X. Především to ale způsobuje (především na západě) další nárůst cen, a to potenciálně i daleko výraznější, než kvůli SSD a RAM. 
 
Reuters předpokládá, že situace se uvolní až někdy v roce 2018, což se tedy týká právě DRAM a NAND. Pokud jde o grafické karty, pak zde musíme počkat na to, až opadne zájem o těžbu kryptoměn, což mohou předběžně zařídit speciální akcelerátory, které budou levnější i efektivnější. Ještě dříve by to ale mohl zařídit prudký pokles hodnoty Etherea a jiných, jenž by z těžby učinil prodělečný podnik. V takovém případě bychom mohli očekávat pravý opak, a sice přetlak nabídky grafických karet nabízených v bazarech. 
 
V každém případě je právě kvůli cenám SSD, RAM a nedostatku grafických karet ne zrovna vhodná doba pro stavbu nového počítače, což je menší čára přes rozpočet především firmě AMD, která po mnoha letech konečně dostala na trh zajímavé procesory. Alespoň se můžeme těšit z toho, že nedostatek grafických karet na trhu nezvedá u nás jejich ceny tak jako na západě, i když rostoucí tendence tu je. 
 
Zdroj: Reuters
reklama