reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Vývojář CPU-Z vážně zpochybňuje taktovací rekord s 8GHz Alder Lake

10.11.2021, Jan Vítek, aktualita
Vývojář CPU-Z vážně zpochybňuje taktovací rekord s 8GHz Alder Lake
Vývojář utility CPU-Z vystupující na Twitteru jako Doc TB ohlásil, že bylo rozhodnuto o vymazání záznamu o přetaktování procesoru Alder Lake-S na 8 GHz. Tím se chlubila firma Gigabyte a prof. overclocker HiCookie. 
Core i9-12900K měl být na desce Gigabyte přetaktován na 8 GHz, a to společně s paměťmi DDR5 na 8300 MT/s, což bylo doloženo validovaným záznamem z databáze CPU-Z, z níž ale tento záznam zmizel. Doc TB přitom už dříve uvedl, že takový výsledek je silně nepravděpodobný a půjde spíše o chybu projevující se při nastavení multiplikátoru nad 63, kdy se ten někdy uzamkne na předchozí hodnotě, ale navenek se tváří, že má nastavenou vyšší. To ihned přineslo výsledky taktovacích pokusů, jejichž autoři měli dosáhnout i více než 12 GHz. 
 
Intel poté přišel s opravou, kterou zanesl do nových mikrokódů a reflektovala to i nová verze CPU-Z 1.98, přičemž validátor této utility byl upraven tak, aby mohly být neplatné pokusy využívající chyby s multiplikátorem odhaleny. Ve skutečnosti mají Alder Lake-S dle Doc TB končit někde na 7 GHz, pokud jde o zátěž se všemi jádry a v případě pokusů o dosažení co nejvyššího taktu jednoho jádra s nezanedbatelným rizikem poškození procesoru lze doufat v 7,5 až 7,6 GHz, což je založeno na mnoha pokusech se stovkami procesorů a s různými deskami. 
 
Najednou se objevivší úspěšné přetaktování na rovných 8 GHz tak zcela logicky vypadalo velice podezřele, přičemž Doc TB spekuluje, že zde mohlo jít o zfalšování s pomocí výrobce základní desky a s využitím staršího mikrokódu, který je při samotném bootu vyměněn za nový tak, aby se sestava tvářila jako aktualizovaná, ačkoliv ve skutečnosti využívá starou chybu.
 
nyní již neplatná validace Alder Lake-S přetaktovaného na 8 GHz 
 
Vývojáři CPU-Z se nakonec rozhodli tento záznam vyškrtnout z databáze, a to kvůli velice vysoké pravděpodobnosti podvrhu. Doc TB pak ještě poukázal na to, že v případě procesoru Ryzen 9 5950X se objevil podobný případ, který se přitom týká rovněž overclockera HiCookie a firmy Gigabyte. 
 
 
Tehdy šlo o rekord 6362,16 MHz, který byl novými analýzami označen za neplatný s tím, že skutečný takt byl 5683,94 MHz a že autor ke zdánlivému navýšení výsledného taktu využil jistý známý exploit procesorů Vermeer. Už tento starší výsledek tak byl ručně vymazán z databáze. 


reklama