reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Vzorky Snapdragonu 8cx Gen 4 mají velmi nízký výkon v ST, v MT překonají Apple M2

10.5.2023, Milan Šurkala, aktualita
Vzorky Snapdragonu 8cx Gen 4 mají velmi nízký výkon v ST, v MT překonají Apple M2
Qualcomm vyvíjí 12jádrový mobilní procesor na architektuře ARM, nový Snapdragon 8cx Gen 4. Jeho první vzorky sice díky vysokému počtu jader potěší vícevláknovým výkonem, ten jednovláknový je ale velmi nízký.
Společnost Qualcomm chystá svou odpověď na povedené procesory Apple M1 a M2. Chystá se totiž nový procesor Snapdragon 8cx Gen 4, který by měl posílit z dnešních 8 na 12 jader. To by mu mělo výrazně pomoci ve vícevláknovém výkonu. Počítá se s podporou pamětí LPDDR5x a až 64 GB RAM, má tu být GPU Adreno 740. Zatímco v minulosti se objevil vzorek s frekvencí 3,4 GHz pro výkonná jádra a 2,5 GHz pro ta úsporná, data z dalšího vzorku napovídají o něco nižší frekvence 3,0 GHz, resp. 2,3 GHz. A výkonu to rozhodně nesvědčí.
 
Qualcomm Snapdragon 8cx Gen 3
 
Pro představu, Apple M2 v MacBooku Air má v benchmarku Geekbench 5 jednovláknový výkon okolo 1900 bodů, Qualcomm by se u svého Snapdragonu 8cx Gen 4 chtěl dostat na 1800 bodů. Výše zmíněný vzorek se ale potácel jen na hodnotě okolo 1300 bodů, a to opravdu není mnoho. O dost jinak to vypadá ale ve vícevláknovém testu. Apple M2 je totiž jen 8jádrovým procesorem (4P+4E), zatímco Snapdragon 8cx Gen 4 má 12 jader. Díky tomu se dostal s vícevláknovým výkonem v témže benchmarku zhruba na 10 tisíc bodů, kdežto Apple M2 dosahuje jen na zhruba 8800. Na druhou stranu při tak vysokém rozdílu počtu jader (+ 50%) je zhruba 13% rozdíl výkonu docela málo. 
 
 
Pokud jde o GPU, to bylo u daného vzorku taktováno na 1,0 GHz a v 3DMark Wild Life Extreme se dostalo na cca 5000 bodů (GPU v M2 zde dosahuje cca 6900 bodů). Leaker zároveň upozornil, že existuje více variant připravovaného procesoru.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama