reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

WASP-121b: exoplaneta, z níž unikají rozžhavené kovy

5.8.2019, Jan Vítek, aktualita
WASP-121b: exoplaneta, z níž unikají rozžhavené kovy
Některé planety jsou kvůli svému blízkému oběhu kolem svých hvězd velice žhavé, že u nás k nim nelze hledat vůbec žádnou analogii. WASP-121b je i mezi nimi extrém a jak se ukazuje, z té se do vesmíru vytrácejí i těžké kovy. 
Server Extremetech píše, že astronomové byli překvapeni zjištěním, kolik planet nalezených teleskopy Kepler či nově TESS patří mezi tzv. horké Jupitery. To možná může platit pro označení Jupitery, které se používá pro plynné obry podobné velikosti, ovšem že jsou horké, tomu se ani nelze moc divit. Kepler i TESS hledaly či hledají exoplanety tranzitivní metodou, čili sledováním periodických poklesů jasu hvězd, které na okamžik dané planety z našeho pohledu zastíní. To ale vyžaduje, aby takové planety byly spíše blíže než dále a aby po dobu pozorování oběhly svou hvězdu alespoň dvakrát, lépe pak třikrát a více. Takže není divu, že jsou pomocí tranzitivní metody nacházeny hlavně planety na krátké oběžné dráze a takové jsou blízko ke své hvězdě a logicky jsou vystaveny vyšším teplotám. 
 
 
WASP-121b je přitom horký Jupiter, na němž panují jedny z nejvyšších dosud pozorovaných teplot ze všech exoplanet, přičemž už před dvěma lety se na něj dokázal podívat Hubbleův dalekohled a zjistit něco o jeho stratosféře. Mohli jsme zjistit, že na této planetě neexistuje sloučení vodíku s kyslíkem, neboť její atmosféra je tak horká, že se v ní nemohou existovat vodní páry. 
 
Tato planeta obíhá kolem hvězdy WASP-121 nacházející se asi 900 světelných let daleko a ta je sama jen o trošku větší a teplejší než Slunce. WASP-121b má dobu oběhu jen 30 dní, což není vzhledem k jiným světům zase tak málo, ovšem i tak byla detekována teplota 2500 °C, což je dost i na poměry horkých Jupiterů. A i když je hmotnost WASP-121b dle odhadů jen kolem 1,2násobku Jupiteru, průměr planety je asi dvojnásobný, a to právě kvůli obrovskému teplu. Kvůli působení hvězdy je navíc tvar této planety protáhlý, jak ukazuje obrázek nahoře. 
 
 
Nadýchané vnější vrstvy této planety už podléhají nižší gravitační síle než ty vnitřní, pochopitelně, takže díky tomu je snadnější, aby vlivem aktivity hvězdy materiál planety unikal dále do vesmíru. Ovšem v případě jiných horkých Jupiterů bychom mluvili především o unikajícím vodíku a heliu, jenomže výsledky ze sledování pomocí Hubbleova dalekohledu ukazují, že zde to jsou i kovy jako hořčík nebo železo. 
 
Hypotéza je taková, že kvůli obrovskému teplu jsou tyto kovy vynášeny z vnitra planety a část z nich pak uniká do vesmíru. Nicméně WASP-121b je příliš daleko na to, aby bylo možné přímo pozorovat stopu unikajících kovů, takže zbývají její přechody přes tvář její hvězdy a sledování procesů v atmosféře pomocí spektroskopie. A jako obvykle se zde jen čeká na to, až bude zprovozněn James Webb Space Telescope (JWST), který by měl přinést další informace. 
 


reklama