reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

WASP-96b: bezmračná "sodíková" exoplaneta

9.5.2018, Jan Vítek, aktualita
WASP-96b: bezmračná "sodíková" exoplaneta
Mezi podivné cizí světy se může nyní zařadit i exoplaneta WASP-96b, která má dle zjištění astronomů čistou oblohu bez mračen, jež kupodivu nezakrývají její interiér plný sodíku. Ten přitom byl v útrobách horkých plynných obrů dlouho hledán.
Astronomové počítali s tím, že sodík, sedmý nejběžnější prvek ve vesmíru, bude hojně zastoupen právě na planetách jako WASP-96b. Jde o objekt, který by se dal označit jako horký Saturn, čili jde o plynného obra obíhajícího velice blízko kolem své hvězdy. Nachází se asi 980 světelných let od nás a je asi o 20 procent větší než Jupiter, ale jeho hmotnost je srovnatelná právě se Saturnem. 
 
 
V atmosféře WASP-96b bylo nalezeno hojné zastoupení sodíku, jehož signatura je jinak moc slabá na to, aby pronikala skrz mračna, což tedy vede astronomy k přesvědčení, že tato planeta má čistou oblohu na rozdíl od všech ostatních dosud pozorovaných horkých Saturnů. Jako plynný obr nemá WASP-96b žádný pevný kamenitý povrch, od nějž by se dala atmosféra jasně rozlišit, a tak jde spíše o to, že tu nejsou žádné mraky ve vyšších polohách, které by odstínily sodík v nižších polohách. 
 
Známky sodíku byly pozorovány pomocí VLT (Very Large Telescope) patřícího do European Southern Observatory (ESO) v Chile a závěry byly zveřejněny 7. května v Nature. Poněkud zjednodušený rozdíl mezi tím, jak se ve spektru jeví sodík na planetě s čistou a zamračenou oblohou, ukazuje následující obrázek. 
 
 
Dr. Nikolay Nikolov z Univerzity v Exteru využil VLT pro studium spekter více než dvaceti horkých plynných obrů a vůbec poprvé mohl sledovat spektrální linie značící přítomnost sodíku, které připomínají tvar Ještědu. Díky své čisté obloze se tak z WASP-96b může stát jakýsi vzor pro charakterizaci dalších planet. Dosud se sodík ve spektrech zcela vytrácel, nebo z jeho signatury zbyla jen malá špička, a to proto, že jeho charakteristický profil může být dle Nikolova vytvořen jen v hloubi atmosféry planety, která navíc musí být odkrytá. 
 
Dalším studiem rozdílů mezi WASP-96b a jiných podobných planet by tak astronomové mohli přijít na to, proč zrovna tato planeta má čistou oblohu. Už ale bylo zjištěno, že množství sodíku na ní je podobné jako v případě planet naší soustavy. Jde přitom o důležitý prvek, který potřebujeme k životu, však jsou jej plné oceány, v nichž se vyvinul život a nám pomáhá k regulaci metabolismu. Tvoří tak asi 2,6 % zemské kůry, takže je dobré vědět, že tento prvek může být opravdu hojně zastoupen i jinde a že Sluneční soustava v tom asi nebude výjimečná. 
 
Vedle samotného sodíku bude moci bezmračná atmosféra na WASP-96b odhalit i více o oxidu uhelnatém a uhličitém, vodě a dalších látkách, k čemu poslouží nejdříve Hubbleův dalekohled a později, jako obvykle, i JWST. 

Zdroj: Astronomy


reklama