reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

WD si připravil 5TB a 6TB disky řady Red Pro a Black

18.8.2015, Jan Vítek, aktualita
WD si připravil 5TB a 6TB disky řady Red Pro a Black
Společnost WD oznámila, že na český trh začnou již brzy proudit nové pevné disky WD Red Pro a WD Black s kapacitou 5 TB a 6 TB. Očekávat můžeme přitom přenosové rychlosti přesahující 200 MB/s.
Přenosovým rychlostem dnešních SSD se tedy ani nepřibližují, ale to od nich také nikdo nečeká. Maximální přenosová rychlost těchto modelů je tedy konkrétně 214 MB/s, což je na pevný disk celkem slušné a týká se to právě disků WD Red Pro, i když Black na tom budou podobně.





WD Red Pro jsou určeny pro systémy NAS, takže jako takové by měly být odolné vůči vyšším vibracím a připraveny na náročný provoz s jen málo přestávkami. Vybaveny jsou 128 MB vyrovnávací paměti a firmwarem NASware 3.0, který má dle výrobce zajistit ochranu dat, vysoký výkon pro úložiště NAS a spolehlivou integraci disků v systémech. Před otřesy je ochrání víceosé nárazové čidlo a také technologie Fly Height pro dynamické nastavení hlav. Tyto disky by tak měly dobře pracovat i v úložných serverech s až 16 diskovými pozicemi. WD na ně poskytuje prodlouženou pětiletou omezenou záruku a stanovil už doporučené ceny pro WD Red Pro 5 TB (WD5001FFWX) - 290 eur a WD Red Pro 6 TB (WD6001FFWX) - 319 eur.





WD Black jsou klasické desktopové disky s otáčkami 7200 RPM, 128 MB cache a rozhraním SATA 6 Gbps. Výrobce slibuje, že oproti 4TB modelům WD Black dosahují o 29 % vyšší maximální přenosové rychlosti a v testu PCMark Vantage mají o 10 % vyšší skóre. Pro zvýšení spolehlivosti využívají StableTrac, čili lepší zajištění hřídele motorku na obou koncích, aby se snížily vibrace ploten a pak WD mluví o dvoujádrovém kontroleru a i díky němu se můžeme těšit na zmíněné vyššá rychlosti.

Záruka je zde také pětiletá a ceny byly stanoveny takto: WD Black 5 TB (WD5001FZWX) - 289 eur a WD Black 6 TB (WD6001FZWX) - 329 eur. Zpráva přitom udává, že všechny čtyři novinky již mají být dostupné u prodejců, ale v tomto okamžiku je ještě v nabídkách obchodů nenajdeme, tak snad brzy.

Zdroj: TZ WD
reklama