reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Webb byl úspěšně umístěn na cílovou orbitu kolem L2

25.1.2022, Jan Vítek, aktualita
Webb byl úspěšně umístěn na cílovou orbitu kolem L2
Bill Nelson (NASA Administrator) mohl pogratulovat týmu Webb, kterému se povedlo umístit nový vesmírný teleskop na oběžnou dráhu kolem druhého libračního bodu. Nyní už je JWST "doma" a mohou začít přípravy na první pozorování.
James Webb Space Telescope (JWST) odstartoval kvůli nepříznivému počasí o den později oproti plánu, čili 25. prosince, a od té doby byl na cestě k druhému libračnímu bodu (L2) vzdálenému cca 1,5 milionů kilometrů od Země. Do něj dospěl na vrcholu své oběžné dráhy, kdy přišel na řadu zážeh MCC2 (Mid-Course Correction 2), což byl třetí a zároveň poslední na jeho samostatné cestě.  
 
 
Nyní už je tedy Webb na oběžné dráze kolem bodu L2, která je ale nestabilní, což má svou hlavní výhodu i nevýhodu. Na jednu stranu lze očekávat, že v této oblasti nebude příliš dalších objektů, které by byly zachyceny a představovaly ohrožení, ale na druhou stranu bude třeba dráhu teleskopu korigovat, což znamená spotřebu cenného paliva.
 
Ovšem díky bezchybné práci firmy Ariane Space a její rakety Ariane 5 byl Webb vypuštěn s vysokou přesností, a tak na své cestě k L2 spotřeboval jen minimum paliva, díky čemuž má vyšší než očekávané zásoby pro delší provoz. NASA sice nesdělila konkrétní odhad, ale pouze to, že půjde o výrazně delší dobu než dříve odhadovaných 10 let. 
 
Přesné navedení Webbu na potřebnou dráhu i pomocí předchozích zážehů MCC1a a MCC1b velice dobře ilustruje i to, že zážeh MCC2 změnil jeho rychlost o pouhých 1,6 m/s. Nyní už se bude palivo spotřebovávat pouze na drobné korekce, které budou nutné vzhledem k nestabilitě oběžné dráhy kolem L2, k čemuž přispěje také sluneční vítr opírající se o velký tepelný štít. 
 
Nyní bude následovat tříměsíční kalibrace celého optického systému teleskopu s přesností téměř na nanometry. Nelze tak očekávat, další zajímavé zprávy z L2, leda by se přihodilo něco neočekávaného a pravděpodobně ne zrovna pozitivního. 
 
Zdroj: NASA


reklama