reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Webový prohlížeč pro PalmOS 5 je tu !

18.9.2002, Zdeněk Michálek, článek
Webový prohlížeč pro PalmOS 5 je tu !
Konečně ! chtělo by se vykřiknout. Palm, resp. jeho softwarová "sestra" PalmSource konečně - nějaké tři měsíce po uvedení nového PalmOS verze 5 - uvádí na trh už velmi, velmi dlouho slibovaný webový prohlížeč pro novou platformu.
Takže - o co jde ?
  • Majitelé starších Palmů, zapomeňte samozřejmě na to, že byste si jej mohli nainstalovat - je přeložen jako nativní aplikace pro StrongARM procesory, na nichž PalmOS 5 běží. Z hlediska PalmOS 5 samozřejmě výhoda, jen ty PalmOS 5 mašinky by to ještě chtělo. Na druhé straně - třeba právě uvedení tohoto browseru (a tím i defacto kompletace nového operačního systému) bude impulsem pro mnohé váhající výrobce z Asie k tomu, aby uvedli na trh klony svých PocketPC přístrojů upravené pro PalmOS 5
  • Jedná se o běžný WWW prohlížeč, tj. bez nutnosti nechat si stahované stránky "předžvýkat" někde po cestě proxy serverem nebo tzv. optimalizátorem (jako je tomu - typicky - třeba u AvantGo a jemu podobných řešení)
  • Nejedná se vlastní vývoj PalmSource, produkt je postaven na ACCESS Netfront v3.0 browseru, tzn. implementovány jsou téměř všechny zavedené standardy:
      - HTML 4.01 a XHTML 1.0
      - Dynamic HTML, cHTML (Compact HTML)
      - DOM Level 1 and Level 2
      - CSS 1 a 2
      - ECMA Script (JavaScript 1.5)
      - SSL
      - J2ME (Java)
      - podpora GIF a PNG (JPEG zmiňován kupodivu nebyl ?!)
    Škoda že součástí vývoje nebyla i podpora Flashů (pro Macromedii by to už mohl být docela zajímavý trh). No řekněte, vám by se nelíbila možnost si totálně předefinovat uživatelské rozhraní třeba ve stylu známého Poga ? (viz článek na Světu PDA). Nic není udáváno ani o podpoře XML (XSL), která by mohla být důležitá pro podnikové aplikace.

    Zajímavostí je úprava významu některých vlastností prohlížeče s ohledem na PDA (např. onMouse event se generuje při akci "ťukni a přidrž", myš jaksi chybí..). Nepříjemná je absence zoomu (rozlišení displeje ani u PalmOS 5 přístrojů nepatří mezi nejlepší).
Že jste neslyšeli o firmě ACCESS ani o jejím prohlížeči ? Jde o původem japonskou firmu, jejíž browsery se objevují - spíše než v PC oblasti - na telefonech, v televizních přijímačích, set-top boxech, automobilních navigačních systémech atd. Firma udává, že dosud prodala více než 63 miliónů licencí na své broswery.

Závěrem ještě pár screenshotů, bohužel jen převzatých z InfoSyncu (vlastní PalmOS 5 mašinku v redakci bohužel ještě nemáme):






reklama