reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Western Digital a nové, ekologičtější pevné disky

24.7.2007, Pavel Boček, aktualita
Western Digital a nové, ekologičtější pevné disky
Western Digital včera představil zbrusu nové pevné disky ze série GreenPower. Nová zařízení vynikají spotřebou menší až o 40 %, což odpovídá 49 kg CO2 za rok (cca dvoutýdenní používání automobilu). Řada obsahuje disky ze všech sérií a kapacit...
Western Digital včera představil zbrusu nové pevné disky ze série GreenPower. Nová zařízení vynikají spotřebou menší až o 40 %, což odpovídá 49 kg CO2 za rok (cca dvoutýdenní používání automobilu). Řada obsahuje disky ze všech sérií a kapacit od 320 GB do 1 TB. Disky jsou dle společnosti kromě spotřeby nižší o čtyři až pět wattů oproti jiným také tišší a méně se zahřívají.



Za vše můžou technologie IntelliPower, IntelliPark a IntelliSeek (video je možné zhlédnout u popisu jednoho z disků). První technologie mění otáčky disků v rozmezí 5400 – 7200 ot./min, druhá „parkuje“ čtecí/zapisovací hlavy, pokud disk nezapisuje, čímž tak omezuje spotřebu nutnou pro jejich udržení na místě a třetí technologie pak mění vyhledávací čas pro snížení vibrací a následných otřesů celého disku. Všechny technologie mají snižovat spotřebu inteligentně tak, aby nedošlo k poklesu výkonu.

Disky z této řady (Caviar GP, RE-GP a AV-GP) budou označeny zkratkou GP. Jako první se na trh dostane externí disk MyBook, obsahující model Caviar GP s kapacitou 1 TB. Tento se však pro použití do desktopů nebude dodávat dříve než v srpnu. Modely RE-GP a AV-GP nastoupí během tohoto čtvrtletí.

Zdroj: Dailytech
reklama