reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Western Digital nabídne levné WD Black PCIe SSD

5.1.2017, Jan Vítek, aktualita
Western Digital nabídne levné WD Black PCIe SSD
Western Digital se nedávno pustil do výroby SSD pro běžné uživatele a v první vlně nabízel modely řad Green a Blue. Nyní se můžeme těšit na WD Black PCIe SSD, jejich první modely s rozhraním PCIe pro spotřebitele.
WD uvedl svá první spotřebitelská SSD Blue a Green teprve loni v říjnu a i když šlo i o modely pro rozhraní M.2, ty ani v jednom případě nevyužily rozhraní PCI Express, ale stále SATA. Dnes už se ale uživatelé více zajímají o SSD, které dokáží nabídnout podstatně vyšší propustnost než teoretických 600 MB/s v případě rozhraní SATA, a to jim dokáže zajistit především M.2 s podporovanými čtyřmi linkami PCI Express 3.0.





Western Digital na to reaguje svými WD Black PCIe SSD, které přijdou v kapacitách 256 GB a 512 GB za ceny 109 a 199 dolarů. To samo o sobě napovídá, že nepůjde o ty nejvýkonnější modely, však na trhu už jsou mezi M.2 PCIe SSD levnější pouze Intel 600p. Jak se to tedy podepíše na výkonu a kvalitě nových WD Black?

Ze známých specifikací můžeme vyčíst rychlosti sekvenčního čtení až 2050 MB/s, což platí pro obě verze. Ta menší však nabídne sekvenční zápis maximálně 700 MB/s a větší pak jen o 100 MB/s více, takže to je první slabina. Dále tu nemáme také zrovna nejvyšší hodnoty IOPS, které při náhodném čtení dělají 170.000 u obou modelů a při zápisu to je na 256GB pak 130.000 IOPS a na 512GB 134.000. To ale samy o sobě nejsou nikterak špatná čísla.

Spotřeba se může vyšplhat maximálně na 8,25 W, přičemž v nečinnosti to je pouze 5,5 mW. Dozvíme se také o výdrži, a to 80 TB nebo 160 TB celkově zapsatelných dat (TBW) na 256GB a 512GB model, což znamená, že nám výrobce garantuje alespoň 320 celkových přepisů. Při běžném využití těchto SSD by nám to mělo bohatě stačit, pokud však nepočítáte s jejich provozem i za 20 let. Záruka je pak pětiletá a lze očekávat, že pokud hodnotu TBW překročíte dříve, bude neplatná.

Western Digital také říká, že firmware byl napsán s ohledem na dosažení nízkých provozních teplot a spotřeby, přičemž tato SSD mohou pracovat při teplotách do 70 °C. Pak mohou začít krotit svůj výkon, aby se nepřehřála, což je důvod, proč se řada výrobců desek a chladičů začala zaobývat právě chlazením SSD do slotů M.2.

Dostupnost je pllánována na první polovinu tohoto roku.

Zdroj: techPowerUp
reklama