reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Windows 10 Build 9926: konečně i v češtině

30.1.2015, Jan Vítek, článek
Windows 10 Build 9926: konečně i v češtině
Microsoft nedávno vypustil do světa nové sestavení systému Windows 10 Technical Preview, které nese označení 9926 a přichází po 9879. Přináší řadu vylepšení a mezi nimi už i českou verzi nebo také Cortanu a nové aplikace. Podívejme se tedy na něj.

Přepínání oken: kde jsou virtuální desktopy?


V první verzi systému Windows 10 Technical Preview byly představeny i virtuální desktopy, čili možnost vytvořit si více obrazovek s otevřenými okny, mezi nimiž jsme se mohli přepínat. Microsoft to nyní řádně zjednodušil. V předchozí verzi po stisku Alt+Tab obrazovka pohasla, uprostřed se objevily náhledy spuštěných aplikací a dole zase náhledy vytvořených virtuálních desktopů, což bylo velmi rušivé. Nyní to funguje opět podobně jako u Windows 7. Na obrazovce se nic nezmění, pouze se uprostřed objeví náhledy spuštěných aplikací, které jsou tedy podstatně větší než u Windows 7.




přepínání aplikací pomocí Alt+Tab - klikněte pro zvětšení -


Virtuální desktopy naoko zmizely, ale stačí namísto Alt+Tab použít kombinaci Windows+Tab a dole se objeví tlačítko Přidat plochu. Pokud tedy virtuální desktopy používat nechcete, systém vás jimi nebude nijak otravovat. Stačí používat známý Alt+Tab a je to.




přepínání aplikací pomocí Windows + Tab - klikněte pro zvětšení -


Při přepínání mezi okny pak můžeme samozřejmě to pravé vybírat i myší a jejich náhledy lze také použít pro jejich zavírání, tedy ukončování aplikací, které představují. Pokud tedy potřebujete pozavírat více aplikací, toto je nejrychlejší způsob, i když se pochopitelně příliš nehodí pro různé editory s rozpracovanou prací, ale ty by se vás pak stejně měly zeptat, co s ní mají udělat.


Nastavení systému


Už delší dobu tušíme, že klasické Ovládací panely by mělo postupně nahradit Nastavení ve stylu Metro, které kvůli tomu dostává nové a nové funkce. Ovšem v této podobě má Nastavení k možnostem Ovládacích panelů stále velmi daleko a např. zcela chybí správa hardwaru včetně možnosti instalace příslušných ovladačů.




Nastavení vs. Ovládací panely - klikněte pro zvětšení -


Ovšem je znát, že nabídka se utěšeně rozšiřuje a týká se také moderních funkcí, jako je (opět) Cortana, převodu řeči na text a opačně, možnosti stažení offline map z celého světa (funkční) nebo zjišťování velikosti aplikací a jejich odinstalování (nefunkční).





Máme také možnost spravovat uživatelské účty, hardwarová zařízení (ale z nich pouze periferie) nebo sítě. Zde dokáže Nastavení ukázat třeba konfiguraci Ethernetu, ale pokud si chceme něco upřesnit a doladit, pak už musí přijít na pomoc Centrum síťových připojení a sdílení, které je v podstatě součástí Ovládacích panelů.

Microsoft tedy dělá pokroky a když už se tedy do nového Nastavení pustil, snad to dovede do stavu, kdy budou volby pro celý systém k dispozici v jednotném rozhraní bez zbytečných relikvií z minulosti. A doufejme také, že nebudou chybět všechny důležité volby. V této fázi jsem si taky už mohl všimnout malého otravného problému. Microsoft sice dle vlastních slov vyřešil problém s tím, že se na klávesnici nerozsvěcují kontrolky přepínačů (Num Lock, atd.), ovšem nyní by mohl zařídit i to, aby si systém pamatoval zapnutou numerickou část klávesnice.
reklama