reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Windows 10 Fall Creators Update je tu i se smíšenou realitou

18.10.2017, Jan Vítek, aktualita
Windows 10 Fall Creators Update je tu i se smíšenou realitou
Už na začátku září se objevila informace, že Windows 10 Fall Creators Update přijde na trh 17. října. Takže tu máme druhou velkou letošní aktualizaci, která možná bude doprovozena smíšenými pocity uživatelů, ale určitě smíšenou realitou.
O verzi Windows 10 Fall Creators Update toho bylo řečeno už mnoho, jak můžete vyčíst z naší sekce věnující se systému Windows. Věnovali jsme se třeba novým bezpečnostním prvkům, které Microsoft připravil i v reakci na letošní epidemii ransomware včetně AI zabezpečení, dále novým herním prvkům, obchodu Windows Store nabízejícímu i hardware a dalším novinkám. Pokud máte Windows 10 nainstalovány, dříve nebo později se s nimi setkáte sami, neboť Microsoft vám novou aktualizaci sám nainstaluje s tím, že lze očekávat zhruba jen dvouletou podporu starších verzí, jak ukazuje případ ukončené podpory Windows 10 z roku 2015. A to přitom mluvíme o celkové podpoře, bez níž se nedostanete už ani k bezpečnostním záplatám. 
 
 
Nová verze Windows 10 tak přináší mnohá vylepšení systému a mezi ně patří také nový režim smíšené (mixed) reality, což je takový firemní název pro kombinaci virtuální reality a rozšířené reality (virtual a augmented). Příslušný hardware k tomu pak nabídne řada firem jako Samsung, Acer, Dell a HP, přičemž nejde jen o headsety, ale také prostě o zasazování 3D objektů do obrazu snímaného kamerou, jak ukazuje i následující obrázek. Zda a k čemu to bude dobré, to teprve uvidíme. 
 
 
Další změny potkaly i prohlížeč Edge, který však stále živoří na okraji zájmu. Ten už umožní import bookmarků z Chrome, připínat webové stránky na hlavní panel nebo podporu celoobrazovkového režimu stiskem F11. Zástupné soubory pro OneDrive jsou zpět a pak byly představeny zcela nové funkce jako Find My Pen. Jde o potenciálně užitečnou funci pro zapomnětlivé lidi, kteří často hledají stylus svého tabletu. Windows jim tak řeknou, kdy a kde jej naposledy použili, což ale nutně znamená, že si musí tyto informace průběžně ukládat a uživatel musí systému povolit, aby jej v podstatě tak trošku šmíroval. 
 
Opravdu užitečná novinka ale byla připravena pro kalkukačku, která nyní bude schopna převádět hodnoty do různých měn a pak tu máme možnost komentovat obrázky a diktovat texty pomocí Dictation a konečně již sledovat i zatížení GPU. Ne že by na to neexistovala řada utility, ale když už systém sleduje vytížení procesoru, paměti, síťových rozhraní i úložných zařízení, GPU tu jednoznačně chybí. A kdo ví, možná to budeme brzy často využívat, až někdo přijde se softwarem, který umožní pomocí webových reklam těžit kryptoměny nejen pomocí našich procesorů, ale také grafických karet. 
 
Novou verzi Windows vám Microsoft buď sám nabídne v rámci pravidelných aktualizací, což může trvat ještě i řadu měsíců. A jinak máme jako obvykle možnost instalovat nejnovější verzi manuálně, ale pokud vám vše víceméně funguje a nutně nepotřebujete si vyfotit synka se žralokem, bude lepší nespěchat. 
 
Zdroj: Microsoft


reklama