Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Windows 10 i 11 zanechávají na disku osobní data, která měly smazat

23.2.2022, Jan Vítek, aktualita
Windows 10 i 11 zanechávají na disku osobní data, která měly smazat
Rudy Ooms, který od Microsoftu dostal ocenění MVP (Most Valuable Professional) se podělil o tu neblahou skutečnost, že systémy Windows 10 a 11 po sobě zanechávají data, která přitom měly pomocí příslušného nástroje smazat. 
Jedná se o problém systémů Windows 10 verze 21H2 a Windows 11 verze 21H2, respektive jejich funkce pro reset PC s možností smazání veškerých možných osobních dat, čili uvedení systému do továrního nastavení. Takovou funkci bychom tedy chtěli použít třeba i v případě, kdy se chceme svého počítače zbavit a prodat jej v bazaru. Těžko bychom pak předpokládali, že Windows ve skutečnosti naše osobní data nesmažou a ta se objeví ve složce Windows.old.
 
 
Ooms nejdříve odhalil problém při vzdáleném mazání dat prostřednictvím systémové správy Microsoft Intune. Poté ale vyzkoušel i různé verze Windows a způsoby pro lokální i vzdálené mazání dat, aby zjistil, že to samé platí i v celé řadě dalších případů. 
 
Ve verzi systému 21H1 přitom byly z Windows.old data odstraněna, ale pokud jde o Windows 10 a 11 verze 21H2 a všechny vyzkoušené způsoby (Local/Remote Wipe, Local/Remote Protected Wipe, Remote Fresh Start, Local Wipe Cloud Download), data se stále v dané složce dala najít, a to i přes upozornění či ujištění Microsoftu, že daná akce "odstraní všechna osobní data a nastavení" z daného zařízení.
 
 
Rudy Ooms dále píše, že někteří uživatelé by nad tím mohli mávnout rukou s tím, že jejich osobní data byla stejně uložena na disku chráněném Bitlockerem. To by se ale přepočítali, neboť při resetu zařízení je ochrana Bitlockerem zrušena a dříve chráněná data se pak objeví také ve Windows.old, a to již bez šifrování a dále se to týká i těch dat, která jsou zálohována v cloudovém OneDrive, ovšem se vždy přítomnými lokálními kopiemi. 
 
Ooms se tak rozhodl raději sám vytvořit PowerShellový skript, který tento trapný kiks Microsoftu dokáže napravit. Je třeba jej spustit před tím, než se rozhodneme pomocí systémových nástrojů resetovat systém našeho počítače do továrního nastavení či z něj smazat osobní data. Anebo pak samozřejmě postačí, když po resetu systému do něj ještě nabootujeme a zkontrolujeme, co všechno obsahuje složka Windows.old a pak provedeme případné další kroky. A i do budoucna už lze doporučit kontrolování obsahu úložných zařízení a nespoléhat se automaticky na správné fungování systému.