reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Windows 10 nejspíše dorazí až na podzim

8.12.2014, Jan Vítek, aktualita
Windows 10 nejspíše dorazí až na podzim
Velmi očekávaný operační systém Windows 10, který má konečně vnést pořádek do ovládání na klasických počítačích a dotykových zařízeních, měl dle optimistických hlasů přijít ve finální verzi na jaře. Ovšem nejnovější informace tomu nenasvědčují.
Během Credit Suisse Technology Conference proběhlé v minulém týdnu se o roadmap týkající se systému Windows 10 "Threshold" rozmluvil dlouholetý COO (Chief Operating Officer) Microsoftu, Kevin Turner. Ten prozradil, že finální verze Windows 10 nemusí dorazit do obchodů před podzimem 2015, o čemž jsme tedy mohli slyšet již dříve, ale nyní tyto informace byly potvrzeny přímo vedením firmy. Ta nyní ústy Turnera tedy zveřejnila oficiální plán týkající se vývoje Windows 10, takže se už nemusíme ohlížet na fámy a spekulace.





Kevin Turner prozradil, že Windows se více rozpovídá o novém systému a novinkách týkajících se uživatelského prostředí brzy na jaře. Poté si Microsoft na léto přichystá verzi Developer Preview (odhalí ji nejspíše na konferenci Build 2015 koncem srpna) a až poté přijde na řadu finální verze Windows 10, která se dostane na pulty obchodů. To by tedy mělo nastat nejspíše někdy na přelomu třetího a čtvrtého kvartálu.

Vedle toho jsme se ještě dozvěděli, že na leden se opravdu chystá nová předběžná verze Windows 10, která dostane označení Technology Preview. Tu si tedy nepleťme s dnes dostupnými Windows 10 v podobě Technical Preview. Především se ale má na konci ledna objevit i verze systému, jež bude určena pro mobilní zařízení pracující jak s procesory ARM, tak s procesory Intel, čili x86 (takže teoreticky i AMD).

Dle komentáře serveru ZDNet budou Windows 10 na trh doprovozeny novými aplikacemi balíku Office, jejichž uživatelské rozhraní bude optimalizováno pro dotykové ovládání. Čili tyto aplikace budou určeny především pro uživatele tabletů, telefonů, a to včetně počítače Microsoft Surface. Nicméně Microsoft již má příslušné verze pro iOS a pro Android jsou k dispozici v betaverzi.

Turner také v podstatě potvrdil, že Windows 10 se budou týkat i konzolí Xbox. Jak řekl, jde o zcela jinou platformu, než jaké Microsoft dosud vyvinul, neboť ta bude využívat u všech zařízení stejné jádro, což se týká zařízení pro Internet of Things a tzv. embedded produkty, chytré telefony a tablety, desktopy a notebooky a právě také Xbox.

Co se týče vývojových verzí, pak Microsoft si nyní dá na chvíli pohov a další velkou aktualizaci přinese někdy za měsíc, tedy na začátku příštího roku. Poslední verzí je build 9879, který přinesl vylepšený Internet Explorer, gesta a práci s okny. Uživatelé také už mohou nechat schovat tlačítka Search a Task View.

Zdroj: Tom's Hardware
reklama