reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Windows 10: předplatné nebude, za to bude (ne)chtěný dáreček

18.5.2015, Michal Hala, aktualita
Windows 10: předplatné nebude, za to bude (ne)chtěný dáreček
Gabriel Aul z Microsoftu snad definitivně vyjasňuje, že pro Windows 10 se nechystá žádné předplatné. Windows as a Service znamená něco jiného. Méně potěšující – tedy jak pro koho – je plošné přibalování hry Candy Crush Saga v rámci upgradu na Windows 10.
Kolem Windows 10 se opakovaně objevují fámy, šuškanda a šeptanda, že Microsoft v rámci režimu Windows jako služba dříve či později zavede předplatné. Tyhle zvěsti se stále vrací, přestože Microsoft nikdy nic takového ani jen mírně nenaznačil. Teď je na Twitteru snad už definitivně vyvrátil Gabriel Aul, jeden z redmondských generálních ředitelů a současně hlava Insider programu.

Ten zareagoval na jemu přímo určený tweet jednoho z uživatelů Windows, který přesvědčeně prohlašuje, že od něj Microsoft žádné předplatné neuvidí a že přechází na Linux nebo Apple. Na tento přímý „výpad“ Gabe zareagoval tak, že „Windows as a Service“ znamená pouze to, že systém bude průběžně aktualizován. Gabe dále výslovně říká, že žádné průběžné poplatky nebudou.


Tweet Gabe Aula


Průběžné aktualizace budou zahrnovat jak bezpečnostní, tak funkční updaty. Já ještě připomenu dřívější sdělení Mary Jo Foleyové ze ZD Netu (prý od dobře informovaného zdroje), že tři opravdu velké funkční updaty jsou chystány na podzim 2015, na jaro 2016 a pak zase na podzim 2015. Můžeme to brát asi tak, že všechno se do uvedení Windows 10 letos v létě nestihne a nové funkce budou doplňovány až časem.

Takže nejenže nebudeme nic platit, pokud přecházíme z Windows 7 či 8.1, ale nikde „za bukem“ na nás nečíhá ani předplatné. Tenhle tweet je jeho zřejmě první jasné popření. A možná to Microsoft měl udělat už dávno, protože tyhle fámy mu rozhodně neprospívají. Prostě měl předem jasně vyloučit veškeré podobné spekulace.


Candy Crush Saga


No a dostáváme se k překvapivému dárečku, na který upozornil Neowin. Microsoft prý bez možnosti volby přidá do upgradu na Windows 10 zdarma hru Candy Crush Saga od Kinga. Někoho to možná potěší, ale spíš by mě opravdu zajímalo, kolik lidí to naopak naštve. Redmond se domnívá, že pro Windows 10 je málo vhodných her, takže takhle chce mezeru zaplnit. Prý se to týká instalací během spuštění Windows 10. Co přesně znamená formulace „během spuštění“ Redmond nevysvětlil.

Nevím, jak vy, ale já bych rozhodně přivítal možnost volby. Prostě žádnou zbytečnou hru nechci. A soudím, že o ni nebudou stát ani firemní uživatelé, respektive firemní informatici.

Zdroj: SuperSite for Windows, Neowin
reklama