reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Windows 10 Technical Preview: stojí za to?

17.10.2014, Jan Vítek, článek
Windows 10 Technical Preview: stojí za to?
Již několik dní máme možnost zkoušet verzi Technical Preview systému Windows 10. Co nám přináší, jaká jsou její úskalí a čeho jsme se dočkali nebo brzy dočkáme, na to se zaměří dnešní článek.
Kapitoly článku:
V našem případě jsme tedy použili verzi Windows 10 Technical Preview x64 UK (build 9841), která byla instalována z flash disku. Pokud chcete využít stejný přístup, čili stažené ISO nevypalovat na DVD, pak můžete některý z dostupných prográmků, jenž vám automaticky z flash disku vytvoří bootovatelné medium pro instalaci. Jedním z takových je WinSetupFromUSB, jenž možnost vytvoření instalačního média pro Windows 10 sice nemá, ale lze s úspěchem využít postup pro Windows Vista, 7 či 8. Instalace pak proběhne standardně, přičemž úvodní série nastavení systému je v podstatě stejná jako u dnešních Windows 8 a 8.1. Systém se sice při ní tváří, jako by po uživateli přímo vyžadoval založení online účtu, na což si někteří uživatelé stěžují. Odmítnutím této volby se ale snadno dostanete k možnosti založení lokálního účtu, u nějž vás systém ani nenutí vytvořit heslo.




počítač nabootuje do klasického desktopového prostředí - klikněte pro zvětšení -


Desktopový počítač pak nabootuje přímo do desktopového prostředí, které můžeme začít zkoumat. Na samotné ploše máme pouze koš a vedle toho odkaz na stránky, kde se můžeme ještě více zapojit do programu Windows Insider (viz předchozí kapitola), poradit se na fórech nebo si přečíst o tipech a tricích vztahujících se k Windows 10.




nový systém připínání oken - klikněte pro zvětšení -


Co tu ale máme nového? Jedna z prvních věcí, na niž přijdeme, je nová možnost přípínání oken k okrajům obrazovky. Můžeme je připnout ke straně, takže v takovém případě zaberou půlku obrazovky, můžeme je přetáhnout do rohu, kdy by měly zabrat pouze čtvrtinu obrazovky, ale ne vždy. To ostatně ukazuje horní screenshot, na němž vidíte okno obchodu Windows Store, které si usurpuje daleko více místa, než je pouhá čtvrtina obrazovky. Novinkou pak je, že Windows nám dá ihned na výběr, jakým oknem chceme zaplnit zbývající prostor. To ale nabídne pouze v případě, že nějaká další okna má k dispozici, což je pochopitelné. Navíc se tato volba náhledu objeví pouze tehdy, kdy připnutými okny zabereme alespoň polovinu obrazovky.

Je pak trošku divné, že snad veškeré aplikace napsané pro prostředí Metro nelze v oknech libovolně zmenšit. To se týká vertikálního rozlišení jejich okna, které může mít přinejmenším nějakých 840 pixelů a to je také důvod, proč systém v rohu připnuté okno s Windows Store nezmenšil na čtvrtinu obrazovky jako ostatní.




Start Menu v novém kabátku - klikněte pro zvětšení -


Asi nejvíce se očekával příchod Start Menu, z nějž budeme po prvním spuštění systému na rozpacích. Když ho totiž poprvé otevřete, nezobrazí se v něm téměř nic a už vůbec žádné dlaždice. Stačí ale chvíli vytrvat a systém si Start Menu sám automaticky naplní. V našem případě tedy vypadalo tak, jak ukazuje obrázek výše, přičemž do něj nebylo nijak zasáhnuto.

Levá část Start Menu vypadá téměř stejně jako ve Windows 7, takže obsahuje nejpoužívanější aplikace či složky a možnost si otevřít na stejném místě abecední seznam veškerých nainstalovaných aplikací. Samozřejmostí je řádka pro vyhledávání a novinkou pak volitelný avatar a název uživatelského účtu, na nějž můžeme kliknout a odhlásit se nebo účet prostě zamknout. Hned vedle je piktogram vypínače, jenž nabídne vyskakovací volbu pro uspání, restart nebo vypnutí počítače. Pokud předtím systém nainstaloval aktualizace, pak je před restartem či vypnutím nainstaluje, ale jinak nás neotravuje odpočtem, po němž se sám automaticky restartuje.

Pravá část Start Menu je vyhrazena pouze pro dlaždice, jež si můžeme libovolně přesouvat. Není přitom třeba tuto nabídku nějak odemykat, stačí dlaždici prostě pomocí myši vzít a přesunout, přičemž se dostupná plocha automaticky o trošku rozšíří. Když na dlaždici klikneme pravým tlačítkem, můžeme ze Start Menu odstranit, přidat jejího zástupce na hlavní panel (Taskbar), odinstalovat její aplikaci, změnit velikost dlaždice a pokud je živá (čili dynamicky ukazuje různé aktuální informace), můžeme ji "umrtvit".

Když se pokusíte chytit okraj Start Menu myší, zjistíte, že je možné měnit jeho velikost podobně jako u normálních oken. Ve skutečnosti si ale lze spíše jen vybrat z několika velikostí, přičemž na jedné straně je vysoké menu zabírající celou výšku obrazovky a na druhé straně je nízké menu roztahující se do strany. Celková mohutnost této nabídky pak závisí na tom, kolik do něj nacpeme dlaždic. Start Menu tak může zabírat třeba i polovinu celé obrazovky či snad i téměř celou, ale ani tak neztratíme kontakt s desktopem.

Osobně se mi nové Start Menu velmi zamlouvalo a jako uživatel Windows 7 bych si ani nemusel zvykat, neboť pravou část Start Menu ve Windows 7 téměř nepoužívám, takže nijak nevadilo, že je tu namísto ní kupa dlaždic. Spokojeni jsou evidentně i jiní uživatele, jejich připomínky k novému Start Menu se týkaly toho, aby Microsoft umožnil změnu barvy tlačítka a také nabídku při otevírání nějak animoval. Povrchnější požadavky už asi vymyslet nelze.




Window Charms nezmizely - klikněte pro zvětšení -


Uživatelé si často stěžovali i na to, že tu chybí Charms, čili zprava se vysunující lišta s několika tlačítky. Jak ukazuje screenshot nahoře, ta skutečně nezmizela, jen se už nevhodně nezobrazuje tehdy, když ukazatel myši přesuneme do rohu obrazovky. Po stisknutí kombinace kláves Windows + C se ale již ukáže a funguje stejně jako u Windows 8, kdyby ji tedy někdo z nějakého důvodu u desktopového počítače skutečně potřeboval. Však k její nabídce se dá dostat i jinak a často pohodlněji.




Charms u aplikací pro Metro


Pokud ale stiskneme kombinaci Windows + C v aktivním okně aplikace pro Metro, což je třeba Windows Store, namísto boční lišty vyjede z levého horního rohu malá nabídka, jak ukazuje obrázek nahoře.
reklama