Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
17.10.2014, Jan Vítek, článek
Již několik dní máme možnost zkoušet verzi Technical Preview systému Windows 10. Co nám přináší, jaká jsou její úskalí a čeho jsme se dočkali nebo brzy dočkáme, na to se zaměří dnešní článek.
mikorka (3) | 29.9.20158:21
Ráda bych se také do diskuze připojila a i já přidala svojí troškou do mlýna. Pokud je tady někdo, kdo má lepší a hlavně potvrzené info o win10, tak bych byla ráda upřesnění.

1­) mají win10 svojí wifi? Pokud ne, proč se moje nechytá?
2­) win10 prý odesílají soukromé info bůhví kam. Pokud to tak je, není to nezákonné?
3­) s win10 mi prý poběží všechny probramy stejně. Proč tomu tak není a polovina věcí nefungovala?
4­) s instalací se mi vymazal nějaký příkaz, který byl pro obnovění win7. Proč taková sabotáž?

Májm PC HALL3000 FORCEFUL TECHNOLOGY ­(dnes už starší model­)

Rezervaci win10 jsem udělala a čekala několik týdnů. Konečně jsem se dočkala a začala instalovat. Sice nejsem zkušený uživatel, ale úplně tupá na práci s PC také nejsem, instalace proběhla bez sebemenších problémů. Po zapnutí jsem klikla na svojí wifi a ejhle, ono nic. Program nebyl kompatibilní. Já myslela že mě trefí. Ale i přesto jsem se na net dostala. OK, asi zázrak, dobrý, jela jsem dál. Pak můj malý rošťák najel na složku s hrami a ozval se ohromný řev ­"mamíííííí nejde mi hra­". Upozorňuji, že mému synovi je 7 a hra byla nainstalována oficiálně z CD Špidla i s instal. klíčem. No dobře, ale pak nešla další, další a nakonec asi z 35 her šly pouze 2.
A bylo toho víc, prostě od počátku instalace jeden velký problém.
Takže bych poprosila o objasnění funkčnosti win10. Mockrát děkuji a řpeji příjemný den M.K.
Odpovědět0  0
mikorka (3) | 29.9.20158:38
Ještě jedna připomínka, zpět na win7 to nešlo, takže jsem musela překopat celé PC a vše obnovit přeinstalací. Ještě že jsem to nejpodstatnější měla zálohované ;­-)
Odpovědět0  0
domink prindis (1) | 6.9.201510:09
Můžu se zeptat jak se přihlasit ke administratorovi ­(správce­) ?
Odpovědět0  0
DoctorX (1) | 11.8.201518:25
Dobrý den všem, píšu s vírou, že mi snad někdo pomůže a zároveň jde o zkušenost. Win.10 jsem stáhl a nainstaloval 6.8.2015. Systém svižný, přehledný a po mnoha stránkách příjemně překvapil. Zklamání přišlo při pokusu o připojení pomocí Wifi. Neustále systém aktivuje režim letadlo, svévolně vypíná wifi i přez kvalitní sítě v dosahu. Okamžitý blok po načtení první stránky, omezené připojení se stalo součástí celé snahy připojení. Desítky oprav a nic nepomohlo.
Jde o NTB Lenovo E530c edge. Komplikace s HW Intel­(R­)Centrino­(R­) Wireless­-N2230. Nepomohlo ani přeinstalování ovladače na stránkách Lenovo.
Pevný kabel bez problémů. Wifi vyzkoušeny na 11 zdrojích, všude stejné.
Včera 10.8. mi došla trpělovost a vrátil jsem se k Win 8.1. Wifi naprosto bez problémů, takže nejde o technickou vadu HW.
Pokud někdo můžete testovat, víte radu, nebo máte stejný NTB, rád uvítám radu. Do té doby bohužel budu neustále po 48 hod. neustále odmítat instalaci Win. 10.
Díky.
Odpovědět0  0
mikorka (3) | 29.9.20158:04
Dobré ráno, mám na svém PC OS win7 Profesional a mám ten samý problém. Moje wifi od poskytovatele byla ta tam a neustále mi vyskakovala hláška o nefunkčnosti a nekompatilibitě z win10. Takže i já stále odmítám instalaci onoho programu a i nadále budu. Příjemný den
Odpovědět0  0
Petr11111 (1) | 31.7.201515:55
Dobrý den, plánuji si také stáhnout windows 10 a chtěl bych e zeptat, jestli mi to pojede na tomto stroji: http:­/­/www.device.cz­/pocitace­/zakladni­/dell­-optiplex­-740.html je docela nový, kupoval jsem ho před půl rokem.

Díky
Odpovědět0  0
Ahoj Petre. Zaprvé neber moje slova tak vážně protože nejsem až takovej profík, ale podle mě bys to neměl dělat celkem dobře dokáže vyžrat ramky a procesor a obojí dvojí není moc skvělé ­(nechci tě urážet jen pomoci­) můj kamarád má podobnou sestavu a ihned to vracel na win 7. Takže podle mě bysto neměl dělat s takovou sestavou protože na win 10 potřebuješ něco lepšího.


JE TO MŮJ NÁZOR BUDU RÁD KDYŽ MĚ NĚKDO OPRAVÍ.
Odpovědět0  0
Zanzibarman (11) | 20.10.201415:54
stále platí že OS je dobrý ve druhé následné verzi z win 7 rovnou na win 10 :)
Odpovědět0  1
Rafan (337) | 20.10.201416:57
Nop on nemusí být problém jen V OS. Když s novým OS začne MS buzerovat a dělat si z vás vazala, tak i když bude jinak zlatý je na pováženou do něho jít. Někdo po chomoutu podvědomě touží, pro jiného je to nepředstavitelné. Tohle si musí každý vyřešit sám.
Odpovědět1  1
msoky (88) | 3.11.201417:31
plati to ak si numerológ a veríš na horoskopy...lebo ked sa nad tym zamyslis je to totalna blbosť ze kazdy druhy bude dobry...
Odpovědět1  0
Lokomotiva2 (19) | 20.10.201414:14
"Změn se dočkala také příkazová řádka, což bychom od Microsoftu už ani nečekali. Naučila se totiž funkci copy & paste, takže do ní můžeme kopírovat text ze schránky...­"

Mno, to ale funguje i pod Win7 akorat se pri vkladani na prave tlacitko mysi musi dat jeste vlozit. Pokud chceme vkladat jen na prave talcitko mysi, tak to pod Win7 umi Windows PowerShell, coz byla tusim volitelna aktualizace od MS.
Trochu urychlit pohyb pomoci sipek lze kombinaci Ctrl + Sipka, kdy to skace alespon po ­"slovech­" :)
Odpovědět0  0
msoky (88) | 3.11.201417:32
autor tym myslel ctrl+v a nie pravy klik a paste ako tomu bolo doteraz...v prikazovom riadku MS neurobil vela zmien za celu existenciu a preto tato mala drobnost s ctrl+v ktora nejedneho cloveka potesi velmi vitam
Odpovědět1  0
instinct_bob (197) | 19.10.201422:28
Zvykl jsem si na W7 a tohle mě prostě i přes všechnu kompatibilitu neoslovilo...vypadá to jako hovno z nutrie. nic moc a ještě smrdí jak ďas.... nevidím žádný pokrok, krom startu. Už jsem se zase pěkně vrátil na W7 a nechci zatím dál. M$ je bez svých tvůrců jaksi trocha mimo a zkouší co by šlo, ale já dotekáč nechci a naopak, i myš by byla OK kdyby nebyla. W10­(nebo 9?­) je trochu hnusný.
Odpovědět3  2
msoky (88) | 3.11.201417:34
to iste si hovoril o W7 ked si pouzival XP a predsa si si zvykol na W7...ak si konzerva tak holt, budes to mat tazke :)
Odpovědět1  0
Rafan (337) | 18.10.201415:17
Autor píše: ­(Uživatel systémů Windows by se jistě přestal tolik bránit aktualizaci na novější systém, kdyby to pro něj neznamenalo výdaje navíc, což by pro Microsoft představovalo možnost oslovit více lidí svými novými produkty. Příkladem může být účet na OneDrive, který je s novými systémy pevně spojen, ale takové Windows 7, zdaleka nejvíce populární PC systém současnosti, tuto službu neznají.­). Napadlo autora že právě toto je jeden z důvodů proč se držím, jako mnoho mě podobných Win 7? Nechci slevu zadarmo, byla hláška Šimka a Grosmana. Pokud si mě bude chtít MS uvázat nějakým účtem a cloudem, tak jsou pro mě Win 10 i zadarmo drahé. K čemu mi to bude když nehodlám kupovat s jejich OS ani tablet a ani telefon. Většina aplikací která jsou integrována v systému mají alternativy od jiných stran a často lepší. Co z toho plyne? Klidně si za OS zaplatím pokud nebudu muset mnou uvedený opruz absolvovat. Možná že úniková cesta bude v firemní verzi OS. Nevěřím že by jakákoli firma strpěla vytváření účtů u MS u firemního počítače.
Odpovědět3  2
Pavel Matějka (1608) | 22.10.201412:34
Ani v 8, ani v 8.1, ani v TP10 není používání MS Accountu nijak povinné, stačí při instalaci chtít logování přes jiný účet a navede vás to na vytvoření normálního lokálního účtu. Ale nejste první neznalý, od kterého tyhle věci čtu, lidi při instalaci nejsou zvyklí koukat, co se jim nabízí; Enter, Enter, Enter, jen aby to už bylo. A pak si chodí stěžovat dio diskusí.
Odpovědět2  2
Rafan (337) | 23.10.20140:17
Proč bych měl mít nějaký účet? Já ho k ničemu nepotřebuji a tedy netuším proč bych měl někomu dávat své osobní údaje. Já se na žádný účet MS logovat nehodlám.
Odpovědět0  0
msoky (88) | 3.11.201417:30
vidno ze sa do win nevyznáš...aj vo W7 mas ucet aj v XP mas ucet...inak by si nemal plochu atd...zakladny ucet je ADMINISTRATOR a je tyo lokalny ucet...od win8 je moznost mat druhy typ onlinbe ucet v cloude...nikto ta do toho nenuti,mozes si vybrat jeden z dvoch typov....a uz neplač
Odpovědět1  0
JirkaH (93) | 23.10.201414:03
Pokud po dobu instalace Win8­(8.1­) nebo i Win10 odpojím síť, pak to nikde s žádným účtem vůbec neobtěžuje.
Odpovědět0  0
Pavel Matějka (1608) | 17.10.201417:39
nějaké drobné novinky v něm jsou. Například nedávno otevřené soubory ­(doteď tam byly jen nedávno navštívené složky­) nebo tlačítko pro snadné sdílení.
Odpovědět1  0
msoky (88) | 3.11.201417:35
noviniek je milion...lenze vsetky pod kapotou...nemusi to byt hned vymalovane ako omalovanky W7
Odpovědět1  0
Jijirka15 (20) | 17.10.201411:13
Co nechápu je ?
Proč mají Widle i po několika letech testování na opicích tak hnusný barvy ?
Odpovědět3  4
Jimmz147 (145) | 17.10.201412:23
Jaké barvy konkrétně myslíte? Jediná barva, která se mě osobně moc nelíbí je u záhlaví okna. Je to taková vybledlá světlá modrá, ale to lze velice snadno změnit na jinou, stejně jako ostatní barvy. Věřím že do finální verze se dostane i klasický režim ­(vzhled Win95­/98­) který tam nyní není.
Navíc se jedná o Technical Preview, takže barvy myslím nemá moc cenu řešit.
Odpovědět1  1
Pavel Matějka (1608) | 18.10.20149:31
V klasický režim klidně věřte, ale nic takového tam nebude.
Odpovědět0  0
Jimmz147 (145) | 18.10.201411:11
Tak ač ve Win8 nebyl klasický vzhled na výběr, neznamenalo to, že tam není. Nebylo ani potřeba stahovat nějaký software třetích stran, nebo motivy. Stačilo trochu tweakování. Mám v práci spoustu lidí, kterým se prostě klasický vzhled líbí a chtějí ho.
Můžete prosím uvést zdroj, který by potvrdil Vaše tvrzení? Neberte to prosím jako útok na Vás, jsem jenom zvědavý.
Odpovědět2  1
Pavel Matějka (1608) | 19.10.20149:53
Je klidně možné, že to nějakým tweakováním půjde, ale standardní volbou se to už nestane. Microsoft prostě zavedl ­"Metro­" a to se se vzhledem Windows 95 moc dobře nesnáší. A Metro už neopustí, je to jeho jediná zbraň pro svět malých přístrojů a zároveň spojnice s ním, což mu dává do budoucna velké možnosti. Už teď díky Metru vznikla úplně nová třída počítačů ­(konvertibly­) a do budoucna, s možností volně přepínat mezi dotykovým a desktopovým prostředím, to vypadá docela slibně. Samozřejmě to vyžaduje rozšíření moderních aplikací, takže snaha je alespoň částečně vnutit na desktop pokračuje, a s jejich během v oknech ta snaha skončí nejspíš úspěšně.
Z toho plyne, že klasické pracovní prostředí se na desktop s největší pravděpodobností nevrátí, leda jako aplikace třetích stran pro staromilce.
Já osobně se chystám přepnout si desítky na dotykový režim, tedy s obrazovnou Start, a na nové mrňavé menu se vykašlat. Už jsem si zvykl a obrazovka Start mi vyhovuje. Na hlavním panelu mám pět nejčastěji spouštěných programů, na ploše těch několik, které startuji přetažením datového souboru na odkaz, na obrazovce Start mám přehledně a v pojmenovaných skupinách asi tak 40 často používaných programů, a když jednou za měsíc potřebuji spustit něco jiného, dám to hledat. Je to rychlé, přehledné a maximálně účinné. Menu Start už považuji za zastaralou, neohrabanou opičárnu. Když se s ním někdo chce trápit, jeho věc...
Odpovědět2  1
msoky (88) | 3.11.201417:38
IT admini v práci musia byt velmi radi ked upravujete firmené windowsy...najlepsie ked upravitie niečo,v čom bola chyba a MS ju chce opravit hotfixom...MS neocakava ze existuju taki šmejdi ktori vrtaju do winov viac ako by ktokolvek čakal a potom winy padaju, modrte smrti a podobne...len preto ze uzivatel je konzerva a nedokaze si zvyknut na par farebnych list ­(to uz je vazna choroba potom ked toto vam v zivote vadi)
Odpovědět1  0
Jimmz147 (145) | 17.10.20148:16
Win 10 jsem si v obou verzích ­(32­/64­) nainstaloval v práci pro účely testování firemních aplikací, pro zkoušku spolupráce s doménou na postarším serveru 2003, ale i z vlastní zvědavosti.
Prozatím vše nasvědčuje tomu, že se bude jednat o velice dobrý OS skutečně použitelný i pro firmy. Návrat Start nabídky, odstranění ­(víceméně­) Charms, zrušení ­"Metra­" pro desktop, !! kompatibilita s programy !!, vcelku nízké nároky na hardware ­(zkoušeno na 2x1,8GHz + 2GB RAM ­- vše krásně plynulé­), atd...
Uživatelé sedmiček budou během deseti minut jako doma, Osmičkáři budou nad provedenými změnami plakat radostí ­(patřím mezi ně :­-­)­).
Microsoft zdá se pokračuje v zavedené tradici dobrý OS ­- špatný OS ­- repeat unlit 0 > 1
Odpovědět5  0
marty8107 (1) | 20.10.201420:03
Stojí za to? Stojí, mě se moc líbí. Store, propojení s telefonem s WP, skydrive, maily. Mám L920 a ta snaha jeden systém pro telefony a PC je znát. Jeden účet, to co mám v mobilu mám v PC aniž bych musel něco udělat, automatika. Mě se fakt moc líbí.
Odpovědět0  0
Luk Skywalker (510) | 27.10.201416:52
Snad to bude dobrý OS, hodlám z win 7 přejít na 10, až budu časem upragedovat PC. V té doby bude final verze hotová a ještě bude lidmi odzkoušená.
A do budoucna proč nemít jednotný OS i na smartphonu či tabletu? Myšlenka je to dobrá, jen aby to fungovalo jednoduše.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.