reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Windows 10 už mají přes 75 miliónů uživatelů, ale leccos potřebuje dotáhnout…

26.8.2015, Michal Hala, aktualita
Windows 10 už mají přes 75 miliónů uživatelů, ale leccos potřebuje dotáhnout…
Podle tweetu viceprezidenta pro marketing skupiny Windows a zařízení v Microsoftu Yusufa Mehdiho už Windows 10 překonaly hranici 75 miliónů uživatelů. Nicméně systém působí stále rozpracovaným dojmem a leccos by potřebovalo dotáhnout.
Takže nejdřív to první den bylo 14 miliónů instalací, kolem 10. srpna to bylo 30 miliónů, pak za pár dní už 50 miliónů. Teď se viceprezident Microsoftu Yusuf Mehdi pochlubil pokořením hranice 75 miliónů uživatelů. Zprávu později potvrdil i mluvčí Microsoftu.

Pokud by upgrady pokračovaly tímhle tempem, slibovanou miliardu zařízení s Windows 10 by Microsoft dosáhl krátce po uplynutí roku od uvedení systému na trh. A to zatím upgradují převážně jen domácí uživatelé. Korporátní edice (Windows 10 Enterprise) zatím vydána nebyla a stejně tak mobilní verze (Windows 10 Mobile). Ta určitě na podzim přidá pár dalších miliónů uživatelů.

Yusuf Mehdi zveřejnil na Twitteru další zajímavosti – Windows 10 zatím běží na více než 90 tisících různých typů PC a tabletů, jsou provozovány ve 192 zemích a některé upgrady byly provedeny dokonce na archaických zařízeních z roku 2007. Co k tomu dodat? Impozantní je zejména těch 90 tisíc různých typů zařízení. Přesto existují některé konfigurace, které aktuálně mají s desítkami problémy.


Logo Windows 10


To nemá být samoúčelná kritika, to je prostě fakt. Microsoft tady odvedl úžasnou práci, ale určitě ještě nemá tak docela hotovo. Snad na základě zpětné vazby teď ještě zapracuje a doladí podporu dalších typů hardwaru. Komu Windows 10 zlobí, může s nadějí očekávat stabilizační a optimalizační balíček Treshold Wave 2, který dorazí někdy v říjnu. Ale svůj díl práce by rozhodně měli odvést i výrobci hardwaru, není možné veškerou práci nechávat na Microsoftu.

To ovšem není všechno, co je desítkám vytýkáno. Asi nejvíc se mluví o „schizofrenii“ uživatelského rozhraní. Pokud je máte, určitě jste si všimli několika různých stylů nabídek a menu. „Schizofrenní“ je i rozdělení ovládacích prvků mezi Ovládací panely a Nastavení. Nemluvě o jejich rozdílném designu. Přece nemůže být tak složité tohle dotáhnut do konce. Naštěstí už vyšlo sestavení 10525 pro insidery, které některé věci kolem designu už řeší.

Já jsem na desítky přešel minulý týden a se zásadními problémy jsem se nesetkal. Čistou instalaci jsem dělat nemusel a všechno jistila image disku s původní verzí 8.1. Systém je svižný a pouze pár aplikací a ovladačů bylo nutné instalovat znovu. Ale to nekonzistentní uživatelské rozhraní mě fakt docela štve. Přece nemůže být zas až tak velký problém ho sjednotit.


Zařízení podporovaná Windows 10


Nezbývá než doufat, že Microsoft bude pokračovat v naslouchání uživatelům a bude důležité věci řešit na základě zpětné vazby namísto toho, aby prosazoval jen vlastní nápady. Model úzké symbiózy mezi vývojáři a insidery se nepochybně osvědčil a nejrozumnější, co může Redmond udělat, je v něm pokračovat.

Další věcí, která – po mém soudu – potřebuje dotáhnout, jsou záležitostí kolem úzké spolupráce Windows 10 s cloudem Microsoftu (tj. intenzivní vzájemné výměny dat). Ano, jde o ono údajné „špehování“. Uživatel je sice o celé záležitosti informován ve smlouvě, ale upřímně – kolik lidí ji čte? Konspirační teorie už zasáhly i renomovanější weby o IT. Na místě Microsoftu bych tomuto problému začal věnovat pozornost.

Takže v Redmondu mohou na jednu stranu slavit, na druhou stranu mají spoustu práce před sebou. Ať v designu, ve funkčnosti, v komunikaci a tak dále a dále. No a neméně významným tématem je monetizace uživatelské základny Windows 10. Balík peněz sice přiteče od středních a velkých podniků ve formě předplatného, ale teď je třeba přitáhnout domácí uživatele a malé podniky k placeným službám společnosti.

A jak jste zatím spokojeni s Windows 10 vy?

Zdroj: SuperSite for Windows
reklama