reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Windows 11 běží na Raspberry Pi 4 i šest let starém telefonu Lumia

30.6.2021, Jáchym Šlik, aktualita
Windows 11 běží na Raspberry Pi 4 i šest let starém telefonu Lumia
Vývojářům se podařilo rozjet Windows 11 pro ARM na počítači Raspberry Pi 4. Mnohem kurióznější je potom spuštění nového desktopového OS na stařičkém smartphonu Lumia 950 XL, který původně využíval Windows 10 Mobile.
Přísnější hardwarové požadavky Windows 11 jsou nepříjemným překvapením pro majitele sestav s některými procesory, které jsou označeny jako nekompatibilní. Mezitím se ovšem nová operační systém dostává neoficiální cestou na zařízení, kde bychom jej nečekali. Dokonce i na smartphonu Lumia 950 XL, který byl představen už v roce 2015. Ačkoliv ve své době se jednalo o moderní stroj s high-endovými parametry, v dnešní době už hardware zahrnující procesor Qualcomm Snapdragon 810 a 3GB operační paměť díru do světa neudělá.
 
 
Přesto se tento model stal modlou pro řadu domácích kutilů, kterým se podařilo nahradit původní Windows 10 Mobile různými linuxovými distribucemi a především desktopovým systémem Windows 10. A to díky verzi určené pro procesory ARM. Následovala potom ukázka hry Fallout nebo užitečných programů jako AutoCAD a Photoshop. Když došlo tento týden k vydání prvního preview Windows 11, bylo jen otázkou času, než se dostane i na Lumii 950 XL. A trvalo to jen pár dnů, než se vývojář Gustav Monce pochlubil úspěšným portem.
 
 
Ovládání na 5,7palcovém displeji pochopitelně není zrovna dvakrát pohodlné, ale funguje. Stejně jako nabídka Start, řada aplikací nebo animace. Vývojář dokonce ručně doinstaloval všechny potřebné ovladače z Windows 10 Mobile, takže se mu podařilo zprovoznit i mobilní síť. Lumia 950 XL s Windows 11 tedy umí také telefonovat a posílat SMS zprávy. Na obstarožním hardwaru pochopitelně systém nefunguje moc plynule, ale třeba se vývojáři v budoucnu podaří port doladit. Windows 11 obsahují řadu vylepšení pro dotykové displeje, ale nejsou určeny pro smartphony. Microsoft povoluje použití OS na tabletech, noteboocích a konvertiblech s minimálně 9palcovou obrazovkou.
 
 
Zatímco Windows 11 na Lumii 950 XL jsou spíše raritou, v případě open source projektu Windows on Raspberry už můžeme hovořit i trochu praktičtějším využití. Nejnovějším počinem jsou Windows 11 pro Raspberry Pi 4. Připomeňme, že původně byla pro tyto jednodeskové počítače určena pouze funkčně významně omezená edice Windows 10 IoT Core. Později ovšem mohli zájemci zvolit také Windows 10 pro ARM, které nyní doplnily Windows 11 pro ARM. A podle prvních dojmů by měly na miniaturním počítači fungovat plynuleji než předchozí verze.
Pro vyzkoušení budete potřebovat Raspberry Pi 4 s minimálně 4GB RAM a obraz systému Windows 11 ARM64. Návod a další informace najdete např. na oficiálních stránkách projektru Windows on Raspberry.
 
Zdroj: Windowslatest.com (1, 2)


reklama