reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Windows 95 nyní i ve vašem prohlížeči

1.2.2016, Jan Vítek, aktualita
Windows 95 nyní i ve vašem prohlížeči
Operační systém Windows 95 byl pro Microsoft i nás revoluční systém, který představoval velký pokrok od předchozích Windows založených na systému DOS. Nyní si tento systém můžete díky pokusu jedné studentky vyzkoušet i v prohlížeči.
Devatenáctiletá studentka Andrea Faulds, která se sama označuje za příležitostnou programátorku, upravila více než dvacet let starý operační systém Microsoft Windows 95 tak, aby mohl běžet v okně webového prohlížeče. Ve svém projektu využila software emscripten, který slouží ke kompilaci kódu napsaného v C či C++ do JavaScriptové podoby, což umožní provozovat aplikace v C a C++ v prohlížeči kompatinilním s JavaScriptem bez dalších potřebných plug-inů.





Na těchto stránkách si tak můžete vyzkoušet staré Windows 95 během několika minut, nebo kolik vám zabere stáhnutí 47 MB potřebných dat zazipovaného systému. Můžete se tedy přenést zpět do doby, kdy nejlepším procesorem pro PC byl Intel Pentium, což byl pro valnou většinu českých uživatelů nedostižný sen, namísto nějž měli ve svých minitowerech a klasických desktopech spíše 386 nebo v lepším případě 486 a ekvivalentní procesory.

Andrea Faulds využila systém Windows 95 OSR2, který instalovala pod DOSBoxem a pak využila celý obraz disku s vlastním konfiguračním souborem společně se softwarem emscripten. Nešlo tedy o nic těžkého, neboť veškerá dřina byla vykonána automaticky právě DOSBoxu, Em-DOSBoxu a pod emscripten.
Před vyzkoušením systému si ale musíte být vědomi, že jde stále o software chráněný autorskými právy a jak stránky upozorňují, činíme tak na vlastní riziko. Stránky s webovou verzí Windows 95 tak nemusí za pár hodin existovat.

Zdroj: Hexus.net
reklama