reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Windows dle Gartner brzy klesnou na třetí místo mezi OS

2.10.2015, Jan Vítek, aktualita
Windows dle Gartner brzy klesnou na třetí místo mezi OS
Gartner na základě nejnovějšího vývoje na trhu předpovídá, že do roku 2017 klesne systém Windows na pozici třetího nejoblíbenějšího systému na světě. To se tedy týká kopií nainstalovaných na nově prodaných zařízeních.
Pokud tedy máme spočítat kopie operačních systémů ve všech nově prodaných zařízení, pak Windows dle Gartner nečeká dobrý vývoje. Aktuální situace je ta, že v tomto roce přijde na trh cca 2,4 miliardy nových zařízení s operačním systémem a jednoznačnou jedničkou bude Android. Na druhém místě budou Windows, a to na nějakých 308 milionech zařízení, což je pouze cca 13 procent a Apple iOS a OS X je třetí s 298 miliony. Gartner přitom dříve v tomto roce předpokládal, že zařízení s Windows se prodá na 331 milionů, v červenci toto číslo snížil na 323 milionů a nyní to je tedy aktuálně 308 milionů.





Mezi Microsoftem na druhém místě a Apple na třetím místě už je tedy jen mizivý rozdíl, který má být brzy smazán a v roce 2017 by systémy Windows měly klesnout na třetí pozici. Očekává se, že v roce 2017 přijde na trh 2,5 miliardy zařízení, z nichž bude 1,6 miliardy využívat Android, Apple si ukrojí 326,6 milionů a Windows jen o necelý milion méně.

To jsou samozřejmě jen pouhé předpovědi, které musíme brát s velkou rezervou, zvláště když si připomeneme, jak Gartner postupně v tomto roce snižoval výhled ohledně prodejů produktů s Windows. Můžeme si také všimnout toho, že počet nově prodaných zařízení se už nebude příliš zvyšovat, což Ranjit Atwal komentuje tak, že zákazníci už nemají tak velkou potřebu nahrazovat starší modely novými a životnost telefonů, tabletů a počítačů se prodlužuje.

Microsoft má mít jen malou šanci na to, aby tento vývoj událostí zvrátil. Však největší podíl si ukousnou mobilní telefony a v této oblasti Microsoft stále není úspěšný a nic nenasvědčuje tomu, že by se to mělo zlepšit.

Zdroj: Hexus.net
reklama