Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

WinXP SP2 na Prescottu můžou zatuhnout systém

16.9.2004, Eagle , aktualita
WinXP SP2 na Prescottu můžou zatuhnout systém
Zpráva na stránkách Intelu potvrdila již dřívější informace z Internetu ohledně problémů procesorů Prescott v kombinaci s Windows XP Service Pack 2. O co jde? V případě procesorů Pentium 4 nebo Celeron D s jádem Prescott revize C0 (Model...
Zpráva na stránkách Intelu potvrdila již dřívější informace z Internetu ohledně problémů procesorů Prescott v kombinaci s Windows XP Service Pack 2. O co jde? V případě procesorů Pentium 4 nebo Celeron D s jádem Prescott revize C0 (Model 3, Stepping 3 - CPUID F33h) a BIOSem do procesoru nahraného microcode update verze starší než 8 (v některých případech starší než 7) dojde po nainstalování SP2 k zatuhnutí systému. Problém je způsobem low-level ovladačem Update.sys nacházejícím se ve Windowssystem32drivers, který blíže nespecifikovaným způsobem zasahuje do microcode update. Řešení spočívá v updatu BIOSu tak, aby do procesoru nahrál microcode update verze 8 nebo vyšší, tedy nahrání nejnovější verze BIOSu - pokud pro vaší základní desku není takový BIOS k dispozici a jste zdatnější uživatel, můžete vyzkoušet náš návod na výměnu některých částí BIOSu. Alternativní, nicméně pouze prozatimní řešení, je přejmenovat soubor Update.sys ze Service Pack 1, nainstalovat SP2 a před bootováním systému přepsat novou verzi starší.

Tento problém se netýká Prescottu revize D0 (Model 3, Stepping 4 - F34h) ani revize E0 (Model 4, Stepping 1 - F41h). Revizi D0 používají všechny Pentia 4 pro patici LGA775, všechny Xeony "Nocona" a také některé novější série Pentia 4 a Celeronů D pro socket 478.

Update: Microsoft vydal k tomuto problému stanovisko a odkaz na download patche, který vymění Update.sys za (o tři dny) novější verzi. Jak ale postupovat v případě, že se ani nedostanete do operačního systému, na stránkách bohužel není.