reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

WMMA přichází do RDNA 3, odpověď na jádra Tensor?

29.6.2022, Jan Vítek, aktualita
WMMA přichází do RDNA 3, odpověď na jádra Tensor?
Chystané grafické čipy architektury GFX11, čili RDNA 3, budou zahrnovat i podporu WMMA (Wave Matrix Multiply-Accumulate). Jedná se o instrukce, které jsou už dle názvu jasně určené pro výpočty v rámci matic.
Už dle pojmenování instrukcí Wave Matrix Multiply-Accumulate se tak dá vytušit, že může jít o odpověď společnosti AMD na jádra Tensor, které nástupem karet GeForce RTX pronikly i do herního hardwaru. A právě v případě těchto karet slouží jádra Tensor především jedinému účelu, a sice upscalingu obrazu pomocí technologie DLSS.
 
Může ale AMD využít WMMA ke stejnému účelu? Vyloučeno to není, nicméně i moderní technologie FidelityFX Super Resolution 2.0 (FSR 2.0) je vytvořena tak, aby fungovala na prostých FP32 shaderech. WMMA ale může mít mnohá jiná využití a může jít obecně o umělou inteligenci a strojové učení. V takovém případě bychom mohli leda hádat, k čemu konkrétnímu se taková věc může využít. 
 
 
Dle nových informací je zřejmé, že Wave Matrix Multiply-Accumulate budou součástí chystané architektury GFX11, čili čipů RDNA 3 chystaných pro Radeony RX 7000. Nejde tak o technologii, která by se měla týkat GPU akcelerátorů, neboť ta už se od herních čipů oddělila v podobě větve CDNA. A právě CDNA už nabízí vlastní podobné instrukce zvané MFMA (Matrix-Fused-Multiply-Add). 
 
Instrukce WMMA budou určeny konkrétně pro násobení a sčítání matic v podobě D = A * B + C a měly by pracovat s datovými formáty FP16 a BF16 s podporou matic 16x16x16. 
 
Musíme si ale počkat na informaci, k jakému účelu budou WMMA nakonec využity a nějaké by se mohly ukrývat mezi daty, která byla firmě AMD údajně ukradena již letos v zimě


reklama