Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

WMP (Windows Media Photo): konkurence formátu JPEG?

25.5.2006, Milan Šurkala, aktualita
WMP (Windows Media Photo): konkurence formátu JPEG?
Formát JPEG prožívá díky svým vlastnostem skvělé časy, nicméně jsou zde stále tendence nahradit jej něčím lepším, přeci jen není bez chyb. Určitě jste slyšeli o JPEG 2000, ten využíval jiných technologií komprese (zmizely ony proklínané...
Formát JPEG prožívá díky svým vlastnostem skvělé časy, nicméně jsou zde stále tendence nahradit jej něčím lepším, přeci jen není bez chyb. Určitě jste slyšeli o JPEG 2000, ten využíval jiných technologií komprese (zmizely ony proklínané 8×8 čtverečky), nicméně velké množství patentů zabránilo většímu rozšíření.



Microsoft nyní po nepříliš úspěšném WMA (audio) a úspěšnějším WMV (video), přichází s novým formátem WMP (photo, picture). Osobně ale nejsem příliš nadšen ze jména. Ačkoli je poslední písmeno ve zkratce naprosto logicky (P-photo), stále se jedná o WMx, pokud Microsoft vymyslí ještě nějaký takový formát, začneme se v tom dost ztrácet. Navíc totožnou zkratku má i Windows Media Player.

A co nový formát slibuje? Bill Crow z Microsoftu samozřejmě tvrdí, že podstatně lepší kompresi při vyšší kvalitě. To ostatně Microsoft tvrdil i o WMA, které mělo mít stejnou kvalitu jako MP3 při polovičním bitrate, ve skutečnosti tomu tak ale nebylo. Doufejme, že u WMP opravdu bude realita odpovídat slibům.

Formát je zaměřen především do digitálních fotoaparátů, kde se podle Microsoftu dosahuje obyčejně kompresních poměrů kolem 6:1. WMP by mělo stejnou kvalitu dosáhnout při asi poloviční velikosti. Při prezentaci bylo rovněž oznámeno, že například otočení obrázku nevyžaduje opětovnou kompresi dat.

Tím nemám na mysli prohlížení, ale otevření obrázku, jeho otočení a opětovné uložení. Osobně mi to nepřijde jako nic převratného, tento problém by se měl dát vyřešit několika bity na začátku souboru, které jen budou signalizovat otočení. Otočení obrázku a jeho uložení je tak otázkou pouhého přepsání několika bitů. Jestli tomu je tak u WMP ale nevíme. Jednodušší, snadnější a efektivnější implementaci si ale opravdu představit nedokážu.

Aby se mohl nový formát rozšířit, musí Microsoft získat na svou stranu velké společnosti typu Adobe či Apple, rovněž musí být licence na formát rozumné jinak nemá nový formát šanci. Nepředpokládá se však, že se formát WMP nějak výrazněji do roku 2008 rozšíří. V operačním systému Windows Vista však již bude podporován.

Zdroj: news.com.com, www.dailytech.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.