Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Wolfe: naděje nejen pro uživatele Maců na silnější grafiku

26.8.2016, Jan Vítek, aktualita
Wolfe: naděje nejen pro uživatele Maců na silnější grafiku
Počítače PC dostaly nedávno možnost využít díky rozhraní Thunderbolt externí grafiku, která by na nás mohla čekat doma jako dokovací stanice, až k ní připojíme notebook nebo jiný počítač se slabým GPU. Nyní přichází Wolfe i Macy, ale i PC.
Externí grafiku můžeme využít díky standardizovanému rozhraní AMD XConnect, které využívá rozhraní Thunderbolt 3 a především jeho čtyři linky PCI Express 3.0 pro připojení boxu, který má především desktopovou grafickou kartu. Vedle toho ale obvykle nabízí i ethernetový port, několik USB konektorů a samozřejmě také obrazové konektory samotné grafiky. Můžeme tak k němu mít doma připojenou síť, monitor a periferie, takže bude stačit připojit třeba notebook, zaklapnout jej a rázem máme k dispozici desktopový počítač s výkonným GPU.





Něco podobného chce nabídnout kickstarterový projekt Wolfe, který je určen také pro počítače s rozhraním Thunderbolt. Jedná se o kovovou krabičku (200 x 138 x 67 mm, 900 či 1460 gramů dle verze), které může nést v základu grafickou kartu NVIDIA GeForce GTX 950 a ve verzi Wolfe Pro pak dokonce GeForce GTX 970. Na rozdíl od různých boxů pro AMD XConnect a PC je toto řešení výrazně menší, a tak si jej budeme moci lépe sbalit i na cesty. Za pouhé dva dny dokázali autoři projektu Wolfe vybrat přes 200.000 dolarů, přičemž původní cíl byl pouze čtvrtinový a do konce kampaně zbývá ještě 28 dní. Je tak jasné, že z finančního hlediska je Wolfe zabezpečen.





Autoři předpokládají, že existuje dost majitelů počítačů Mac, které jsou už starší a mají slabou grafiku, ale stále dobře slouží a mohly by díky posílení svého grafického výkonu sloužit ještě dál. V následujícím grafu pak udávají, co mohou zákazníci získat. Jde o výsledky testu Heaven při srovnání s integrovaným GPU Intel Iris Pro 5200, které samo o sobě není vůbec špatné. Jiné Macy mohou mít třeba jen řadové HD Graphics a v takovém případě bude rozdíl ještě větší.





Očekává se také, že model Wolfe Pro, který je v současnosti vybaven grafickou kartou GeForce GTX 970, bude posléze pozměněn a vybaven novější GTX 1060. To ostatně asi nebude vyžadovat drastické úpravy a především to bude zajistit spojení s chladicím systémem. Oba Wolfe budou kompatibilní s rozhraními Thunderbolt 1, 2 a 3, což ale platí pouze pro ty vyrobené v rámci kampaně na Kickstarteru. Později prodávané verze už budou určeny pouze pro Thunderbolt 3. Kickstarterové verze tak budou podporovat následující počítače:
  • MacBook Air 11", polovina 2011–2015
  • MacBook Air 13", polovina 2011–2015
  • MacBook Pro Retina, 13", pozdní 2012–2015
  • MacBook Pro Retina, 15", polovina 2012–2015
  • MacBook Pro 13", začátek 2011–2015
  • MacBook Pro 15", začátek 2011–2015
  • Mac mini, polovina 2011–2015
  • iMac, polovina 2011–2015
  • Mac Pro, pozdní 2013-2015

A jak už bylo řečeno v perexu, Wolfe je jako eGFX standard určen také pro PC s Windows a rozhraním Thunderbolt. Tvůrci nám také dodají potřebný software pro Mac OS X i Windows a po jeho instalaci budeme moci Wolfe libovolně připojovat a odpojovat bez nutnosti restartovat PC. Nejsme také omezeni jednou krabičkou na systém a budeme jich moci připojit tolik, kolik rozhraní Thunderbolt máme k dispozici. Podpora hraní s využitím více GPU je ale v tomto případě prý velice děravá.

Investovat jste mohli do kampaně přinejmenším 269 USD, abyste získali svůj Wolfe DIY, ale ty si už lidé rozebrali. Stále je ale k dispozici standardní Wolfe za 449 USD a Wolfe Pro (oba Kickstarter Special) za 599 USD. Levnější nabídky pro ranní ptáčata byly už také rozebrány. Ceny nejsou ani tak moc vysoké vzhledem k tomu, že součástí balíčků už jsou příslušné karty. Však takový Razer Core pro XConnect na PC přijde na 500 dolarů, a to jako holý hardware bez grafické karty.

Zdroj: Kickstarter
Doporučujeme náš velký přehled desktopových grafických čipů.