Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Xeon MP upgradoval na Potomac s 8MB L3 cache

30.3.2005, Eagle , aktualita
Xeon MP upgradoval na Potomac s 8MB L3 cache
Včera v podvečer Intel uvedl nové procesory Xeon MP určené pro víceprocesorové systémy (běžně až osmicestné, maximálně dvaatřiceticestné). Čip s kódovým názvem Potomac nahradí současné jádro Gallatin, které se pomalu přestane vyrábět. Novinka...
Včera v podvečer Intel uvedl nové procesory Xeon MP určené pro víceprocesorové systémy (běžně až osmicestné, maximálně dvaatřiceticestné). Čip s kódovým názvem Potomac nahradí současné jádro Gallatin, které se pomalu přestane vyrábět. Novinka obsahuje neuvěřitelných až 8 MB L3 cache, podporuje 64bit rozšíření EM64T, Enhanced SpeedStep a Enhanced Halt State pro šetření energie při nevytížení a ochranný mechanismus Thermal Monitor 2. Je vyráběna pomocí 90nm technologie. Velikost jádra ani počet transistorů nebyly sděleny, osobně očekávám hodnotu až kolem 450 milionů transistorů.


Čipset i8500 má jeden až čtyři nezávislé paměťové řadiče XMB,
dvě FSB pro až čtyři procesory, 28 linek PCI-Express a south bridge ICH5 / ICH5R.

Novinka zároveň přináší zlepšení v oblasti FSB. Ze současných 400 MHz se tato zvedá na 667 MHz, co je však ještě důležitější, je přítomnost dvou nezávislých FSB (každá spojuje polovinu procesorů s čipsetem). Tím se zvyšuje celková propustnost systému - na každou FSB připadá 5.3GB/s, což ve výsledku činí přes 10GB/s. Starší generace - jádro Gallatin - si muselo vystačit s pouhými 3.2 GB/s. Intel tak s duální FSB následuje AMD, které obdobným způsobem připojovalo Athlony MP (tehdy ovšem s podstatně nižší propustností pamětí).

Procesor bude zpočátku nabízen na frekvencích 2.83 (4MB L3), 3.0 a 3.33 GHz (8MB L3). Ceny zatím nejsou známy, dá se očekávat "klasika", kdy nejrychlejší model stojí mezi 3500 a 4200 dolarů.

Vztažení výkonu vůči 3 GHz jádru Gallatin s 4MB L3 cache
(čtyřprocesorové systémy)

Zároveň s jádrem Potomac byl uveden další Xeon MP, kódově označený jako Cranford. Toto je levná verze pro maximálně čtyřprocesorové sestavy. Neobsahuje L3 cache, ale pouze L2 o velikosti 1MB. V podstatě se jedná o variaci na téma Prescott, pouze pro servery. Cranford byl prozatím uveden pouze na frekvencích 3.16 a 3.66 GHz. A stejně jako Potomac běží s frekvencí FSB 667 MHz a podporuje Enhanced SpeedStep, Enhanced Halt State a Thermal Monitor 2... a samozřejmě EM64T.

Nová platforma čipsetu i8500 je unikátní systémem práce s pamětí - north bridge je pomocí speciálních sběrnic IMI (Independent Memory Interface) připojen k až čtyřem paměťovým řadičům XMB, kdy každý umí dual-channel DDR2-400 s až osmi moduly. Platforma tedy může obsahovat až osmikanál DDR2-400 s celkovou propustností přes 20GB/s. Nový i8500 by měl být kompatibilní s budoucími dvoujádrovými procesory Paxville a Tulsa. Ty budou uvedeny v první, resp. druhé polovině roku 2006. Procesor Tulsa by měl být založen na nové architektuře Nehalem.