reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

XFMExpress: kombinace SSD a paměťové karty pro upgradovatelná SSD přichází

24.6.2022, Milan Šurkala, aktualita
XFMExpress: kombinace SSD a paměťové karty pro upgradovatelná SSD přichází
Kioxia začíná dodávat na trh nový standard pro úložiště. Jmenuje se XFMExpress a kombinuje výhody SSD i paměťových karet. Z toho prvního si vezme rychlost, z toho druhého pak malé rozměry, možnost výměny a upgradu.
Společnost Kioxia hodlá udělat v úložištích zase o něco větší výběr a je otázkou, zda se její nový standard ujme. Společnost už oznámila i zahájení jeho dodávek. Jde o zajímavý koncept a mohl by do našich zařízení přinést vítané změny. Novinka se jmenuje XFMExpress a kombinuje výhody klasických SSD a paměťových karet, neboť umožňuje výměnu úložiště i u ultra-mobilních zařízení, pro která jsou nynější SSD ve formě m.2 stále příliš velká a SSD se zde zpravidla pájí přímo na základní desku. Cílí také na trh automotive, přenosná úložiště, bezpečnostní kamery, IoT a další. V podstatě jde o to, že by se SSD (resp. paměťové čipy pro ně) vměstnala do rozměru malých paměťových karet s rozměry 14×18×1,4 mm a hmotností 0,8 gramu. Byla by sice větší než microSD karty, které ve verzích SD Express končí na 895 MB/s, ale nabídla by větší rychlost.
 
 
Jejich montáž by dost připomínala vkládání SIM karet do telefonů, kde se zajišťovaly tenkou pojistkou. Ta by se odklopila, karta by se vložila a opětovně zajistila. První varianta využívá rozhraní PCI-Express 3.1a x2 a protokol NVMe 1.3b, takže se hovoří o přenosových rychlostech 2 GB/s. Kioxia zde používá své 96vrstvé paměti BiCS Flash. V další generaci se předpokládá použití PCIe 4.0 a zvýšení rychlosti na 4 GB/s. Výhodou tohoto řešení by při malých rozměrech měla být snadná možnost výměny úložiště při jeho poruše, nízké rychlosti nebo nedostatečné kapacitě bez toho, aniž by bylo nutno vyměnit základní desku s připájeným čipem. Myslíte si, že by se nový standard mohl ujmout a v ultra-mobilních případech nahradit stávající m.2 s podobnou funkcí?
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama