reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

XFX China má problém, pašovala 5840 grafických karet

14.3.2022, Jan Vítek, aktualita
XFX China má problém, pašovala 5840 grafických karet
Čínský celní úřad zabavil tisíce grafických karet značky XFX, které byly zajištěny v přístavu Huanggang v Šen-čenu a směřovaly z Hong Kongu. XFX China se tak zřejmě pokusila o krácení cla. 
Čínské úřady zabavily celkem 5840 grafických karet Radeon značky XFX, které byly zabaleny ve špatně označených krabicích a obsah navíc neodpovídal písemným dokumentům firmy XFX, dle nichž byla zásilka záměrně podhodnocena o 3 miliony dolarů, což vychází na více než 500 dolarů na kartu. 
 
z videa čínského celního úřadu
 
Jedná se tak nejspíše o pokus o krácení cla v případě zboží, které putovalo z tzv. Hong Kong Special Administrative Region s nízkým zdaněním dále do pevninské Číny. K tomu ale server MyDrivers může dodat zajímavou, ale nepotvrzenou informaci, dle níž společnost XFX už dříve dodávala herní grafické karty přímo těžařům kryptoměn a od nich je v některých případech odebírala zpět a dále prodávala coby zbrusu nové kusy. Pokud je to pravda, pak je možné, že tato zásilka mohla být součástí podobných machinací, ostatně je zcela zřejmé, že dané karty nebyly zabaleny jako nové zboží. 
 
 
Dále se dozvídáme, že stránky firmy XFX China byly znepřístupněny, což zahrnuje i firemní obchod Tmall, což by podporovalo právě výše uvedenou informaci o prodeji karet těžařům a následnému prodeji použitých karet. Čínské úřady totiž mohly uzavřít obchod firmy XFX China právě kvůli vyšetřování toho, co probíhalo v jejím dodavatelském řetězci. 
 
Čínské úřady by také mohly být zvláště zvědavé na to, kdy a s jakými těžaři mohla XFX China takto spolupracovat, neboť v Číně už je těžba postavena mimo zákon. V každém případě pak má tato společnost zřejmě velký problém, respektive spíše několik problémů. 


reklama