reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Xiaomi představuje koncept chytrých brýlí s MicroLED

17.9.2021, Milan Šurkala, aktualita
Xiaomi představuje koncept chytrých brýlí s MicroLED
Xiaomi ukázalo koncept nových chytrých brýlí Smart Glasses s technologií MicroLED. Do značné míry připomínají standardní brýle s poněkud širšími rámečky, přičemž jejich hmotnost se ustálila na 51 gramech.
Mnoho lidí očekává chytré brýle pro rozšířenou realitu, které chystá spousta firem. Většina konceptů se ale stále nedostala na trh, nebo se jejich určení překlopilo spíše do průmyslové sféry (volně sehnat jdou např. brýle Epson Moverio, které ale také nemíří zrovna do spotřebitelské sféry) a brýle si můžeme snáz koupit spíše pro virtuální (VR) než rozšířenou realitu (AR). Společnost Xiaomi nicméně ukázala koncept Smart Glasses právě pro AR. Tyto brýle mají maličký čip displeje s rozměry 2,4×2,02 mm a 4μm pixely, využívá se technologie MicroLED. Obraz je promítán na skla brýlí a má dosahovat velmi vysokého jasu (aby bylo vidět prvky AR i za slunečného dne).
 
Xiaomi Smart Glasses
 
Podle Xiaomi nemají být  zdaleka jen "druhým displejem" telefonu, ale rozšiřovat i jeho funkce. Vedle informací o notifikacích a voláních má zvládat zobrazovat navigaci i překládání textu v reálném čase. Nechybí ani 5MPx fotoaparát a mikrofon. Vevnitř najdeme 4jádrový procesor ARM, modul pro Wi-Fi i Bluetooth a ořezanou verzi Androidu včetně hlasového asistenta XiaoAI. Celé brýle váží 51 gramů. Zatím není jasné, zda se vůbec tyto brýle objeví na trhu, a pokud ano, kdy a za kolik.
 
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama