reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Xiaomi připravuje kovový minipočítač do kapsy

5.11.2020, Jan Vítek, aktualita
Xiaomi připravuje kovový minipočítač do kapsy
Ještě mnohem menší než formát NUC bude nový počítač Ningmei Rubik’s Cube Mini Computer Host, který připravuje právě firma Ningmei, jež je součástí známé Xiaomi. Co nám takové PC nabídne?
Už dlouho máme možnost si pořídit PC s procesorem x86, které se vejde do kapsy. Pokud má někdo velké gatě, může si do nich ostatně nacpat i počítač formátu NUC, ale jinak mám na mysli především produkty zvané obecně Compute Stick v podobě trošku přerostlých USB flash disků. Nový Ningmei Rubik’s Cube Mini Computer Host bude připomínat spíše NUC, ale s mnohem menšími rozměry. 
 
 
Jedná se o počítač s kovovým tělem, které tak slibuje i vysokou odolnost a kov se ostatně může hodit i pro účely chlazení. Velikost víceméně odpovídá Rubikově kostce, i když očividně nepůjde přímo o krychli. Jak ukazují okolní obrázky, počítá se zde s aktivním chlazením, přičemž jednoduchý hliníkový chladič s radiálním ventilátorem zde zaberou podstatnou část vnitřního prostoru. 
 
 
Vespod pak budou dvě PCB spojená distančními sloupky a to bude v podstatě vše. Celkové rozměry počítače pak činí 62 x 62 x 42 mm a hmotnost jen 145 gramů. 
 
Uvnitř pak najdeme procesor Intel Celeron J4125 s turbem 2,7 GHz. Jedná se o 14nm Gemini Lake Refresh se čtyřmi jádry a grafikou UHD Graphics 600. Vzhledem k TDP 10 W by jej šlo v tak malém počítači pasivně chladit vskutku jen obtížně, ale aktiv by přesto nemusel být moc hlučný. 
 
Dále tu pak máme až 256GB M.2 SSD a 8 GB operační paměti a na povrchu PC pak vyveden slot pro karty TF, 3,5mm jack pro headset, dva USB 3.0 plné velikosti, což platí i pro jeden HDMI a nakonec je tu jeden USB typu C. Připojení k síti tak obstará 2,4/5GHz Wi-Fi s Bluetooth. 
 
Základní verze vybavená 6 GB RAM a 128GB SSD přijde na cca 150 USD a model s 8 GB RAM a 256GB SSD bude o cca 36 dolarů dražší. 
 
 
Pro fanoušky Marvelu je tu také speciální verze za 200 dolarů, která je ale hardwarově stejná jako lépe vybavený model s cenovkou 186 USD. Není ale zřejmé, zda se tyto počítače vůbec dostanou na trhy mimo Čínu. 
 
Zdroj: GizmoChina


reklama