reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Xiaomi uvedlo myš s hlasovým asistentem, nabízí i první mini PC

25.6.2020, Jáchym Šlik, aktualita
Xiaomi uvedlo myš s hlasovým asistentem, nabízí i první mini PC
Bojíte se, že vás odposlouchávají hlasoví asistenti? V tom případě si nepořizujte nejnovější myš od Xiaomi s integrovaným mikrofonem. Čínská značka také pomohla uvést na trh své první mini PC, které je osazeno procesorem Celeron J4105.
Kompatibilitu s digitálními hlasovými asistenty dnes slibuje celá řada produktů – od reproduktorů a sluchátek přes televizory až po domácí spotřebiče. Xiaomi ovšem přineslo i chytrou myš, která se objevila na jeho vlastní crowdfundingové platformě. XiaoAI Mouse, označovaná také jako Xiaomi Mi Smart Mouse, obsahuje digitálního asistenta XiaoAI pro hlasové ovládání počítače. Používat lze pokyny jako „otevři Word“ nebo „změň hlasitost na 80“, aniž by uživatel musel sahat po myši či klávesnici. Kromě toho lze pomocí hlasu zadávat nebo překládat text z čínštiny do angličtiny, japonštiny nebo korejštiny. A nabízí se také možnost ovládat pomocí myši další chytré produkty v domácnosti.
 
 
XiaoAI Mouse lze připojit ke dvěma počítačům zároveň a přepínat mezi nimi podržením obou tlačítek zároveň po dobu několika sekund. Tělo je vyrobeno z antibakteriálního materiálu, jehož účinnost by měla činit až 99,9 %. Kromě dvou spínačů a kovového kolečka lze využít také samostatné tlačítko pro aktivaci hlasového asistenta. Myš funguje bezdrátově přes Bluetooth 5.0 a díky baterii o kapacitě 750 mAh by měla na jedno nabití vydržet až 30 dnů používání nebo 180 dnů v pohotovostním režimu. K připojení lze ovšem využít také rozhraní USB Type-C. Použitý optický snímač se vyznačuje přesností 4 000 DPI. Nová myš od Xiaomi se začíná prodávat na čínském trhu za 149 juanů, v přepočtu 500 Kč bez DPH.
Do nabídky Xiaomi se dostalo také první mini PC, které bylo uvedeno na trh opět prostřednictvím crowdfundingu. Nutno podotknout, že ačkoliv většina prodejců bude novinku nejspíš nabízet pod názvem Xiaomi, populární čínský výrobce se na vývoji nijak nepodílel. Přesný název počítače zní Ningmei CR100 a určen je především pro kancelářskou práci. Jedná se o kompaktní zařízení s rozměry 192 x 188 x 54 mm a hmotností 760 g, takže případné přenášení nebude představovat žádný problém. Přesto se do šasi vešly i dva reproduktory, takže uživatel nemusí řešit dodatečné ozvučení.
 
 
O pohon se stará čtyřjádrový procesor Intel Celeron J4105 společně s 8GB operační pamětí DDR4 a jako úložiště slouží 256GB SSD. Výrobce slibuje efektivní systém chlazení s výduchy na čtyřech stranách počítače. Bezdrátovou konektivitu reprezentuje dvoupásmové Wi-Fi a Bluetooth 4.2. Nabídka konektorů zahrnuje dva porty USB 3.0, USB Type-C, čtečku SD karet a vstup mikrofonu i výstup sluchátek na přední straně, zatímco zatímco zadní strana ukrývá další čtyři porty USB 3.0, další sadu konektorů pro sluchátka a mikrofon, HDMI, VGA a Ethernet. Ningmei CR100 se na čínském trhu prodává za 1 499 juanů, tedy 5 000 Kč bez DPH. Mezinárodní dostupnost zatím nebyla potvrzena.
 
Zdroj: Gizmochina.com (1, 2)


reklama