reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

YouTube povyšuje na nový level: videa v 360° záběru

14.3.2015, Jan Pánek, aktualita
YouTube povyšuje na nový level: videa v 360° záběru
V dnešní době malých kamer, které bez problémů dokážou natáčet videa v 360° záběru, nebo headsetů pro virtuální realitu, kde se člověk může dívat všemi směry, je přirozeným evolučním krokem, že se nově dají videa na YouTube přehrávat v 360° záběru.
V dnešní době nositelné elektroniky se objevují kamery jako Bubicam, 360cam od Giroptic, IC Real Tech's Allie, Kodak SP360 nebo RICOH THETA. A všechna tato zařízení mají jednu společnou vlastnost, a to že mohou snímat ve velkém zorném poli. A použití může být jakékoliv, jedna z těchto kamer dokonce umožňuje i to, že se s ní dá házet. Což znamená, že za letu nahrává 360stupňový obraz kolem sebe.

A teď si představte, že si na hlavu nasadíte třeba nový HTC Vive a video si přehrajete. Takže se budete moci dívat všemi směry, a to i pod sebe, zkrátka se vtělíte do jedné z těchto kamer. A právě nahrání videí v 360stupňovém záběru je možné na YouTube. Google nám, uživatelům, tuto funkci slíbil již začátkem roku a konečně došlo k její realizaci.

Ovšem že možnost přehrát si obdobná videa není jen pro uživatele headsetů pro virtuální realitu. Podobná videa si můžete vychutnat i na stolním počítači, nebo dokonce i na Androidu! V tomto případě mobilní zařízení nahrazuje VR headset a umožňuje prostřednictvím naklánění mobilu nebo tabletu měnit úhel pohledu videa. V tomto případě ale je potřeba jít na YouTube přes mobilní aplikaci. Pro úplnost - 360° videa fungují od Androidu ve verzi 4.0.

První videa již jsou přítomna na YouTubu, a to v maximálním rozlišení 4K. To se na první pohled zdá jako velmi dobré. Je třeba si ale uvědomit, že toto rozlišení zabírá 360 stupňů. Tedy když vidíte jen malou část scény, rozlišení se drasticky zmenší.

Podpora 360° videí pro YouTube je úplně prvním krokem k tomu, aby se technologie dále vyvíjela. V budoucnu takto mohou být třeba natočeny celé filmy, kdy se divák octne ve středu dění a bude se muset stále ohlížet, aby se díval správným směrem a nezmeškal důležitou scénu. To ale teprve uvidíme...


Ukázka demo-videa s 360° záběrem

Zdroj: betanews.com
reklama