reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

YouTube testuje dabování videí do jiných jazyků pomocí AI

26.6.2023, Milan Šurkala, aktualita
YouTube testuje dabování videí do jiných jazyků pomocí AI
Sociální síť YouTube chystá zajímavou novinku. Pokud chcete mít své video přístupné ve více jazycích, bude tu nově možnost si ho nechat předabovat pomocí systému umělé inteligence. Jmenuje se Aloud.
Tvůrci na sociální síti YouTube měli dost často problém v tom, v jakém jazyce vytvářet svá videa. Dosud to byla potíž zejména pro ty, kteří by chtěli zaujmout jak obecenstvo ve své zemi, tak i to globální. Pokud jde v obou případech o jeden jazyk (např. angličtinu nebo španělštinu), není problém, ale je spousta jazyků, kde to problém je. Má český youtuber dělat videa v češtině pro úzkou skupinu lidí nebo v angličtině pro celý svět? Nyní ale YouTube oznamuje testování systému Aloud, který přinese velkou změnu. Už to nebudou jen automatické titulky, které přiblíží video lidem, kteří nerozumí jazyku člověka, který v něm mluví. Tento systém totiž využije systémů umělé inteligence ke snazšímu dabování videa do jiných jazyků.
 
YouTube logo
 
Uživatel si tak může nechat vytvořit přepis svého videa, ten případně poupravit a nechat Aloud, ať mu vygeneruje novou zvukovou stopu v jiném jazyce. Sledující tak už nebudou muset volit titulky, kterým budou rozumět, ale přímo jazyk videa. Prozatím je podporována angličtina, španělština a portugalština, nicméně nemělo by to dlouho trvat a měla by se objevit také hindština a indonéština. Kdy se objeví další jazyky, zatím těžko říci. Z ukázky níže je vidět, že na české dabéry filmů a seriálu tento systém nemá ani zdaleka, je to spíše podobné polským lektorům, ale i to se může některým lidem hodit.
 
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama