reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

YouTube upřednostní HTML5 před Adobe Flash

28.1.2015, Jan Vítek, aktualita
YouTube upřednostní HTML5 před Adobe Flash
Společnost Google a její YouTube oznamují, že už v tomto týdnu bude v moderních prohlížečích upřednostněno streamování videa pomocí HTML5, přičemž dosud upřednosťnovaný flashový přehrávač bude odsunut na vedlejší kolej.
Již během několika dní bychom tedy měli na serveru YouTube zaznamenat změnu v přehrávači. Dosud využívaný Adobe Flash ustoupí technologii HTML5, která bude jako výchozí využita na moderních prohlížečích. Mezi ty se dle zprávy řadí Chrome, Internet Explorer 111, Safari 8 nebo nové betaverze Firefoxu. Toto rozhodnutí jen dále ukazuje, že Adobe Flash dále ztrácí své pozice.





Richard Leider z YouTube k tomu řekl, že důvodem změny je především to, že HTML5 je lepší a flexibilnější pro vývojáře i koncové konzumenty a má schopnosti, které "přesahují webové prohlížeče". HTML5 byl ale serverem YouTube využíván již od roku 2010, ale dle zástupců firmy tato technologie dokázala teprve nedávno uspokojit jejich nároky. Důvodů bylo hned několik a příkladem může být ABR (Adaptive Bitrate), čili schopnost pružných změn kvality videa v závislosti na aktuální datové propustnosti. ABR se také používá pro živé streamování videa do zařízení, jako je Chromecast nebo do herních konzolí Xbox One a PS4, takže jde o velmi důležitou funkci.

HTML5 také již podporuje kodek VP9, díky němuž může YouTube nabídnout videa v rozlišení 4K nebo HD videa ve vysoké snímkovací frekvenci (60 FPS), aniž bychom dlouho čekali na jejich spuštění. A právě díky HTML5 se budeme moci koukat na videa z YouTube na mobilních zařízeních a jejich aplikacích, které nepodporují Flash Player. YouTube pak doporučuje vývojářům webů, aby začali využívat API iframe, které dokáže samo zvolit tu pravou technologii, kterou prohlížeč jejich klienta podporuje.

A pokud chcete HTML5 používat rovnou, stačí si jej jako výchozí zvolit zde. Ve výčtu podporovaných prohlížečů sice chybí Opera, ale ta ve své moderní verzi přehraje videa v HTML5 na stránkách YouTube také.

Zdroj: Hexus.net
reklama