reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

YouTuber modifikoval svou RTX 2070 na verzi se 16 GB paměti

22.1.2021, Jan Vítek, aktualita
YouTuber modifikoval svou RTX 2070 na verzi se 16 GB paměti
YouTuber VIK-on se pustil do obtížné modifikace grafické karty GeForce RTX 2070, jejíž paměti vyměnil za nové a provedl nezbytné úpravy samotného PCB, aby karta nové paměti s dvojnásobnou kapacitou dokázala využít.
Nejde pochopitelně o první modifikaci tohoto typu, ovšem i tak nešlo o jednoduchou operaci. Vedle správné výbavy a umu bylo k ní zapotřebí mít PCB diagram, na jehož základě pak bylo možné upravit desku karty tak, aby byla schopna využít nové paměti. 
 
 
VIK-on měl přitom k dispozici PCB diagram desky PG180 určené pro modely GeForce RTX 2080, zatímco RTX 2070 je založena na PG160, ovšem obě si jsou dostatečně podobné na to, aby bylo možné modifikaci provést. Ta fyzicky jako obvykle spočívala v odstranění starých 8Gb modulů firmy Micron, které jsou v počtu osmi BGA pouzder posázeny kolem GPU. 
 
 
Poté bylo nutné desku vyčistit, BGA spoje připravit pro usazení nových pamětí, a to 16Gb GDDR6 od firmy Samsung. Ty je možné jednoduše pořídit třeba na AliExpressu, kde přijdou na cca 200 dolarů. 
 
 
Z hlediska rozchození grafické karty s novými paměťmi byla celá operace přitom v principu jednoduchá, protože po jejich výměně už bylo nutné pouze přenastavit RAMCFG, což je pětimístný binární kód tvořený konfigurací několika SMD odporů na desce. Nastavení 00111 je přitom určeno přímo pro 16Gb paměti Samsung.
 
 
Více kupodivu nebylo třeba, čili BIOS karty byl pro využití 16 GB paměti připraven, takže pak už stačilo jen kartu dát opět dohromady, nabootovat a GPU-Z hned ukázal jinak neexistující GeForce RTX 2070 se 16 GB GDDR6. Jenomže za celkový úspěch se tato operace přesto považovat nedá. V TimeSpy totiž karta ztratila asi třetinu výkonu kvůli podivnému nastavení taktů a celkově není při běhu stabilní, za což možná nemůže ani tak samotné nahrazení starých pamětí novými, ale sama kvalita odvedené práce při pájení.
 


reklama